Vijećnici GV Tuzla podržali zaključke Kolegija gradonačelnika za pomoć radi saniranja štete nakon požara na pijaci

2702 gvtuzla

Vijećnici GV Tuzla podržali zaključke Kolegija gradonačelnika za pomoć radi saniranja štete nakon požara na pijaci


Gradsko vijeće Tuzla danas je na dnevni red uvrstilo i Informaciju o požaru  na Velikoj pijaci, sa prijedlogom mjera.

Vijećnici su u potpunosti prihvatili zaključke  sa  vanredne sjednice Kolegija gradonačelnika uz napomenu da će  Gradsko vijeće uvijek biti na raspolaganju Gradskoj upravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama,  čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, ali isto tako i građanima, korisnicima usluga „Tržnice pijace“doo Tuzla, u cilju pružanja pomoći oko saniranja šteta nastalih velikim  požarom.

„ Zaključke Kolegija gradonačelnika smo jednoglasno podržali jer se obezbjeđuju određena sredstva za pomoć tim ljudima, našim sugrađanima čija je roba izgorila, a to im je bio izvor egzistencije. Ukoliko se pokaže da nisu dostatna sredstva koja su jučer na Kolegiju gradonačelnika dogovorena za izvajanje kako bi se sanirala nastala šteta, mi ćemo na sve moguće načine nastojati da pomognemo. Kao Klub smatramo da se mnogo više računa mora povesti kada su u pitanju sigurnosni uslovi na našim pijacama, prvenstveno protivpožarna zaštita “ – istakao je Mirza Tupajić predsjednik Kluba SDA u GV Tuzla.

Podsjećamo, jedan od zaključaka Kolegija gradonačelnika je da će Grad Tuzla obezbijediti interventna sredstva neophodna za tekuće poslovanje i otklanjanje štetnih posljedica, a Gradonačelnik, koji je na to ovlašten Zakonom i Odlukom o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla će kroz odluku o prestruktuiranju rashoda Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu (unutrašnju preraspodjelu)  obezbijediti dodatnih 55.000 KM sa namjenom osiguranja kontinuiteta osnovne djelatnosti “Tržnicaipijaca” d.o.o. Tuzla.

Kada su u pitanju korisnici usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, istima će ili na slobodnim prostorima na Velikoj pijaci ili na prostoru Tržnice “Istok” (tzv. Mala pijaca) biti omogućeno besplatno korištenje štandova u periodu od četiri mjeseca.