prof.dr. Rifatbegović: Poboljšati status Jevreja u Tuzli i posvetiti pažnju pitanjima Jevrejske općine

prof.dr. Rifatbegović: Poboljšati status Jevreja u Tuzli i posvetiti pažnju pitanjima Jevrejske općine

Nakon inicijative vijećnika prof.dr. Zijaha Rifatbegovića da se na nekadašnjem mjestu Sinagoge, a danas Narodne kuhinje Merhameta, postavi spomen ploča Jevrejima Tuzle, vijećnici su jednoglasno podržali tu odluku. 

Spomen ploča Jevrejima će biti dokaz da ovaj grad poštuje svoju historiju, te da se Stranka demokratske akcije u svakom pogledu zalaže za jednakopravnost svih građana naše zemlje.

Također je u formi zaključka prihvaćen i amandman prof.dr. Rifatbegovića za izdvajanje 5.000 KM za obnovu ograde na Jevrejskom groblju, te će sredstva biti raspoloživa od prvog dana 2022. godine.

Pored toga, prof.dr. Rifatbegović je tražio i da se sanira klizište koje ugrožava Jevrejsko groblje, što je prihvaćeno od strane gradonačelnika Jasmina Imamovića i odmah naloženo Civilnoj zaštiti Tuzle da izađe na teren sa geologom i načini plan sanacije u narednih nekoliko dana kako naredne padavine ne bi dodatno oštetile navedeni prostor.

Jevreji u Tuzli su u prošlosti obespravljeni, ali smo odlučni u namjeri da im bude vraćeno svako oduzeto pravo. Ideologija Stranke demokratske akcije je da svaki građanin ima jednako pravo u Bosni i Hercegovini, te da jednako bude tretiran u svakoj zajednici.