Rifatbegović traži od GV Tuzla lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima iz Tuzle

aIMG 7482

Rifatbegović traži od GV Tuzla lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima iz Tuzle

Vijećnik Stranke demokratske akcije u Tuzli, prof.dr. Zijah Rifatbegović je uz saglasnost predsjednice Jevrejske općine Tuzla Marinom Rajner pokrenuo aktivnosti u Gradskom vijeću Tuzla  za lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima na lokalitetu današnje Narodne kuhinje, a nekadašnjeg Express restorana. 

Cilj spomen obilježja je podsjećanje građana Tuzle na vjekovno prisustvo Jevreja na ovome prostoru.

  • To je dug prema našim sugrađanima Jevrejima i njihovoj svjetloj, časnoj prošlosti. To je dug prema historiji našeg grada. To je i obaveza ovog gradskog vijeća – izjavio je prof.dr. Rifatbegović.

Početkom prošlog vijeka u Tuzli su osnovane dvije jevrejske opštine sa dvije Sinagoge. Kad je fašizam duboko i široko bio prisutan u jugoslovenskom društvu 1938. godine nastajali su prvi napadi na jevreje, njihove kuće, zanatske radnje, sinagoge i druge objekte. Više od 300 Jevreja je deportovano u nacističke koncentracione logore iz kojih se nikad nisu vratili u Tuzlu.

Jedan broj Jevreja spasili su Mustafa Mujabegović, muftija Kurt, Ratimir Deletis i drugi antifašisti.

Preko puta današnje zgrade MUP-a Tuzla nalazi se spomenik u obliku suze, koja simbolizuje tugu za sudbinom Jevreja našeg grada.