Rifatbegović traži od GV Tuzla lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima iz Tuzle

aIMG 7482

Rifatbegović traži od GV Tuzla lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima iz Tuzle

Dijeljenje

Vijećnik Stranke demokratske akcije u Tuzli, prof.dr. Zijah Rifatbegović je uz saglasnost predsjednice Jevrejske općine Tuzla Marinom Rajner pokrenuo aktivnosti u Gradskom vijeću Tuzla  za lociranje spomen obilježja stradalim Jevrejima na lokalitetu današnje Narodne kuhinje, a nekadašnjeg Express restorana. 

Cilj spomen obilježja je podsjećanje građana Tuzle na vjekovno prisustvo Jevreja na ovome prostoru.

  • To je dug prema našim sugrađanima Jevrejima i njihovoj svjetloj, časnoj prošlosti. To je dug prema historiji našeg grada. To je i obaveza ovog gradskog vijeća – izjavio je prof.dr. Rifatbegović.

Početkom prošlog vijeka u Tuzli su osnovane dvije jevrejske opštine sa dvije Sinagoge. Kad je fašizam duboko i široko bio prisutan u jugoslovenskom društvu 1938. godine nastajali su prvi napadi na jevreje, njihove kuće, zanatske radnje, sinagoge i druge objekte. Više od 300 Jevreja je deportovano u nacističke koncentracione logore iz kojih se nikad nisu vratili u Tuzlu.

Jedan broj Jevreja spasili su Mustafa Mujabegović, muftija Kurt, Ratimir Deletis i drugi antifašisti.

Preko puta današnje zgrade MUP-a Tuzla nalazi se spomenik u obliku suze, koja simbolizuje tugu za sudbinom Jevreja našeg grada.