Obilježena je 32. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli

Obilježena je 32. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli

Obilježena je 32. godišnjica SDA Tuzli od osnivanja uz sjećanja na mladost  Kapije i naše  istaknute predsjednike koji su svoje živote položili  u  zemlju bosansku.

Cvijeće  su položili  i Fatihu  proučili na mezarovima Fuada  Hadžiavdića, Šefika Azapagića, Kasima Muminhodžića i Salke Bukvarevića, ministar  obrazovanja i nauke Ahmed Omerović  sa predsjednikom GO SDA Tuzla Salkom Zildžićem i predsjednicom OŽ SDA Tuzla Jasnom Hadžiselimović, te članovima IO  SDA Tuzla.

Ponosni smo na naš doprinos ekonomskom i društvenom razvoju bosanskohercegovačkog društva i Tuzle.

Stranka  demokratske  akcije je  stalno izložena stigmatizaciji, demonizaciji, prljavoj propagandi, pokušajima političkog potkupljivanja njenih članova i dužnosnika, inscenacijama unutrašnjih sukoba pa i neposrednim političkim pritiscima i prijetnjama Stranka demokratske akcije u Tuzli uspijevala je da se održi uspravnom, da organizaciono i akciono jača, dajući ogroman doprinos očuvanju i razvoju Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine, pa i organizacija u Tuzli, od svog osnivanja bila je i ostala ključni politički faktor obnove i očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine i njene hiljadugodišnje multikulturalnosti, sinkretizma i multikonfesionalnosti kao vrhunskih političkih ciljeva politički organiziranih Bošnjaka ali i svih drugih bosanskohercegovačkih patriota.

U protekle trideset i dvije godine svog postojanja Stranka demokratske akcije u Tuzli prošla je vrlo trnovit put, pun prepreka, iskušenja i izazova, često mnogo teži nego što je to bilo u nekim drugim sredinama. Osnivači stranke u Tuzli već na samom početku, suočili su se sa veoma nepovoljnim ambijentom za političko organiziranje muslimana u utvrdi jugoslovenstva i komunističke i reformističke ideologije.

Bili su osuđeni na neutemeljenu nacionalističku stigmu, političku izolaciju od strane vladajuće koalicije u Tuzli pa i pojačani bezbjednosni nadzor tada još uvijek aktivnih službi jugoslovenske državne bezbjednosti i KOS-a. U konstelaciji takvih prilika bilo je veoma teško čak i rizično poduzimati bilo kakve radnje na pripremi naroda za odbranu od očigledne predstojeće agresije.

Međutim, Stranka demokratske akcije je to uspijevala organizirajući jedinicu patriotske lige i motivišući svoje simpatizere da se dobrovoljno priključuju jedinicama teritorijalne odbrane, Mnogi od njih su dali za Bosnu i Hercegovinu svoje živote. Mnogi su ostali invalidi. Mi smo im vječni dužnici.

Stranka demokratske akcije u Tuzli je ponosna na doprinos koji su njeni članovi i simpatizeri dali u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine. Veoma je važno pri tome istaći da je ta odbrana, u najtežim okolnostima, očuvala moralni integritet i vrijednosti koje baštini upravo Stranka demokratske akcije.

Ponosni smo, bez obzira na silna nastojanja sa različitih strana da se omalovaži i minimizira, i na naš poslijeratni doprinos ekonomskom i društvenom razvoju a naročito demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i političkog prostora Tuzle. Stalno izložena stigmatizaciji, demonizaciji, prljavoj propagandi, pokušajima političkog potkupljivanja njenih članova i dužnosnika, inscenacijama unutrašnjih sukoba pa i neposrednim političkim pritiscima i prijetnjama Stranka demokratske akcije u Tuzli uspijevala je da se održi uspravnom i da jača, dajući ogroman doprinos očuvanju Bosne i Hercegovine, osnaživanju nacionalnog identiteta bošnjaka u Tuzli i sprječavanju tendencija ka uspostavljanju autoritarne vlasti jedne partije i jednog čovjeka u Tuzli. Z

ahvaljujući takvoj principijelnoj patriotsko – probosanskoj i prodemokratskoj orjentaciji u kontinuitetu su nam se u protekle tri decenije priključivale generacije i generacije novih članova, među kojima je uvijek bio veoma veliki broj uglednih poduzetnika, privrednika, umjetnika i intelektualaca

Marljivim, konzistentnim, programiranim političkim djelovanjem Stranka demokratske akcije u Tuzli je osigurala stabilnu podršku svom političkom program i viziji grada Tuzle, Kantona i Bosne i Hercegovine skoro jedne četvrtine biračkog tijela Tuzle. Nekada se razlika između Stranke demokratske akcije i njenog glavnog konkurenta mjerila sa preko više od deset hiljada glasova a danas je to manje od 3000 glasova. To nam govori da se trud u predhodnim vremenima isplatio i da je na nama da u narednom periodu učinimo sve što je u našoj mogućnosti da Tuzli osiguramo dostojne upravitelje javnim resursima grada i još veći utjecaj u demokratski političkim procesima na višim nivoima.

Stranka demokratske akcije u Tuzli i njeni kadrovi uvijek su se trudili biti dio dobrih rješenja bez obzira na svoju opozicionu ulogu u Tuzli. Naši vijećnici imaju trajni nalog da podrže sve odluke gradskog vijeća i gradske administracije koja idu u korist građana, ali i da aktivno učestvuju u kreiranju najboljih rješenja. Mnogo je dobrog urađeno zaslugom naših kadrova koji su obnašali i koji obnašaju pozicije u institucijama i velikim sistemima kantona federacije i države. Veliki je njihov doprinos popravljanju pozicije Tuzle i Tuzlanskog kantona u svim sferama života; od raspodjele javnih prihoda, do unaprjeđenja privredne i prometne infrastrukture.

Sigurni smo da će kadrovi Stranke demokratske akcije, pa i tuzlanski u  neposrednoj ali i daljoj budućnosti
uređivati glavne tokove političkog, privrednog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, u pravcu izgradnje zdravog građanskog multikulturnog i ekonomski efikasnog društva po mjeri svih njenih stanovnika; integrisanog u zajednicu evropskih država, naroda i kultura.

Ovom prilikom zahvalnost upućujemo svim, članovima, aktivistima, simpatizerima, članovima organa opštinske, odnosno gradske organizacije Stranke, dosadašnjim predsjednicima i svim našim glasačima koji su nas podržavali u proteklih trideset dvije godine našeg djelovanja. Samo zajedno smo mogli postići to što smo postigli i samo zajedno možemo nastaviti naš put – kazali su iz GO SDA Tuzla,  povodom 32. godišnjice  od osnivanja  SDA u Tuzli.