Projekat izjednačavanja agresije i odbrane neće proći vlastima u Republici Srpskoj

Projekat izjednačavanja agresije i odbrane neće proći vlastima u Republici Srpskoj

Dan kada je odbranjena Tuzla, ostaje zapisan u historiji kao takav, bez mogućnosti izjedačavanja agresora i odbrane.

Lažnim predizbornim posjetama i šetnjama delegacije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta neće izjednačiti ili na bilo koji način relativizirati zločin počinjen od strane agresorske vojske.

U historiji će ostati zapisano da su se povlačeći iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Republike Srpske, skupa sa pripadnicima JNA na današnji dan prije 30 godina izvršili napad na pripadnike Stanice javne bezbjednosti i Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, koji su po dogovoru lokalnih vlasti osiguravali izlazak paravojske iz grada.

Pokušaj politizacije i iskrivljivanja ovog događaja od strane vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu neće dovesti do pomirenja, niti će mlade generacije dozvoliti da im pripadnici paravojske čiji je vojni i politički vrh osuđen na doživotne kazne, paradiraju gradom predstavljajući odbranu kao zločin.

Ne možemo to više dozvoljavati zbog svih ubijenih u Podrinju, ne možemo to dozvoliti zbog djece poginule na Kapiji, ne možemo to dozvoliti ni zbog boraca ARBiH koje posljednjih mjeseci Okružno javno Tužilaštvo Bijeljina i MUP manjeg bosanskohercegovačkog entiteta žele predstaviti kao zločince.

Projekat izjednačavanja agresije i odbrane neće proći vlastima u Republici Srpskoj, ni danas, ni sutra, a ni u budućnosti.

Podsjećamo da se pred pravosudnim institucijama Srbije sudilo Iliju Jurišiću za slučaj Tuzlanska kolona, gdje ga je Apelacioni sud u Beogradu 2016. godine pravosnažno oslobodio svih optužbi, obzirom da tužitelji nisu mogli dokazati da je tada naređen napad na pripadnike JNA.