SDA Tuzla: Gradska vlast u Tuzli ne brine o aerozagađenju

20191219 163154

SDA Tuzla: Gradska vlast u Tuzli ne brine o aerozagađenju


Vijećnici SDA bili su suzdržani danas na sjednici Gradskog vijeća prilikom glasanja za Budžet Grada Tuzle, s obzirom da amandmani SDA koji se odnose na izgradnju vrelovodne mreže, nabavku i ugradnju mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka, organizovanje preventivnog pulmološkog programa za građane, i niz drugih konkretnih prijedloga s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle, ni ovaj put nisu prihvaćeni
.

Vrelovodna mreža jedini je put ka čistijem zraku za građane Tuzle, a prijedlog za njenim širenjem je investicionog karaktera. Opravdanost takvog projekta jednostavno je obrazložiti. Ističemo da nismo spremni izgubiti naredne godine suočavajući se s poraznim statistikama oboljelih od karcinoma, uz enormno povećanje respiratornih i srčanih bolesnika među našim sugrađanima. Među vodećim smo evropskim gradovima po aerozagađenosti, zar je moguće odgađati sistemsko rješavanje tog problema, pri tome ignorišući i naše prijedloge za instaliranjem novih mjernih stanica?

Prijedlog SDA da se kroz novi ekonomski kod osiguraju sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u iznosu od 50.000,00 KM je prihvaćen djelimično jer je u Budžetu Grada Tuzla za tu namjenu osigurano 30.000,00 KM.

Sve ovo pokazuje očigledne razlike u pogledu prioriteta, organizovanja i raspoređivanja Budžeta.

Za vijećnike Stranke demokratske akcije ova pitanja su esencijalno važna i od njih ovisi budućnost građana Tuzle. Njihovo odgađanje i prikrivanje nije stil političkog rada Stranke demokratske akcije.

Klub vijećnika SDA je na Vijeće uputio i Inicijativu za suspenziju Odluke o uvođenju komunalne građanima Tuzle, ali nije dobila potreban broj glasova. Inicijativu su podržali HDZ, SBB, Boss-Mirnes Ajanović, samostalni vijećnici Edim Kadić, Mirel Mišković, Aleksandar Vujadinović.

vijecnici sda

PRIJEDLOG AMANDMANA KLUBA VIJEĆNIKA SDA NA BUDŽET GRADA TUZLA ZA PERIOD 01.01.2020-31.12.2020. GODINE

Amandman I:

Predlažemo da se ekonomski kod 821 224-2- Izgradnja vrelovodne mreže, optimizacija daljinskog grijanja, poveća sa planiranih 1.830.280,00 KM na 2.500.000,00 KM, a da se potrebna sredstva osiguraju sa računa (Koda.) 722444 – Naknada za prihode ostvarene radom Termoelektrane.

Amandman II:

Predlažemo da se doda novi ekonomski kod i obezbijede sredstva za sufinansiranje troškova nabavke i ugradnje MRS-a u iznosu od 250.000 KM, a da se potrebna sredstva osiguraju sa računa (Koda.) 722444 – Naknada za prihode ostvarene radom Termoelektrane.

Amandman III:

Predlažemo da se doda novi ekonomski kod i obezbijede sredstva za sufinansiranje troškova nabavke i ugradnje mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u istočnom dijelu Grada Tuzla, područje MZ Brčanska Malta u iznosu od 50.000 KM a da se potrebna sredstva osiguraju sa računa (Koda.) 722444 – Naknada za prihode ostvarene radom Termoelektrane.

Amandman IV:

Predlažemo da se doda novi ekonomski kod i obezbijede sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u iznosu od 50.000,00 KM. Sredstva bi se obezbjedila na način da se umanje planirana sredstva na ekonomskom kodu 613910 (kod funkcije 111) u iznosu od 20.000 KM, ekonomskom kodu 610.000 u iznosu od 20.000 KM, ekonomskom kodu 613991-2 u iznosu od 10.000 KM.

Amandman V:

Predlažemo da se doda novi ekonomski kod i obezbijede sredstva za namjenu organizovanja preventivnog pulmološkog programa za stanovnike Grada Tuzle, posebno na području koja su direktno pod negativnim uticajem rada TE Tuzla, te organizovanje plućne rehabilitacije pri Centru za specifična i nespecifična plućna oboljenja JZU Dom zdravlja Tuzla u iznosu od 100.000 KM, a da se potrebna sredstva osiguraju sa računa (Koda.) 722444 – Naknada za prihode ostvarene radom Termoelektrane.

PRESS TIM SDA TUZLA