Klub vijećnika SDA u GV Tuzla: Izričito smo protiv Odluke o uvođenju komunalnih naknada

0211 gradsko vijece

Klub vijećnika SDA u GV Tuzla: Izričito smo protiv Odluke o uvođenju komunalnih naknada


Većina u Gradskom vijeću Tuzla na čelu sa SDP BiH je na 38. redovnoj sjednici donijela Odluku o uvođenju komunalnih naknada za građane i privrednike. Navedenim postupkom izignorisali su protivljenje velikog broja građana ovoj Odluci – ističe se u saopštenju Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Predviđeno je da naknadu plaćaju vlasnici kuća i stanova koji imaju centralno grijanje. U prvoj zoni plaćat će se 1 KM po metru kvadratnom u stambenim i 3 KM u poslovnim prostorima. Na godišnjem nivou za stan od 60 kvadrata plaćat će se 60 KM.

„ Nisu se stekli uslovi za uvođenje komunalne naknade. Smatramo da vlast treba prvenstveno da omogući građanima Tuzle subvencije na uvođenje centralnog grijanja te da se tako utiče i na smanjenje zagađenja u gradu, a ne da uvodi dodatna opterećenja. Ova Odluka je ishitrena, nastoji se nametnuti građanima bez prethodne analize o mogućim posljedicama na standard stanovništva i privredu “ – kažu u Klubu SDA Tuzla.

Navedena Odluka je doživjela nekoliko promjena u odnosu na onu koju je predložio Kolegij gradonačelnika. Tako je od plaćanja komunalne naknade oslobođeno nekoliko kategorija stanovništva: penzioneri, članovi porodice šehida, poginulog borca, umrlog, nestalog borca i umrlog ratnog vojnog invalida, ratni vojni invalidi, nezaposleni demobilisani borci, članovi porodice ratnog vojnog invalida i nezaposlenog demobilisanog borca, zatim korisnici stalne novčane pomoći, korisnici prava na ličnu invalidninu, dodatka za njegu i pomoć od strane drugog lica i ortopedskog dodatka, civilne žrtve rata i članovi porodica poginulih civilnih žrtava rata. 

Vijećnici Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Tuzla su prije glasanja o Odluci o uslovima i postupku ostvarivanju prava na subvencioniranje komunalne naknade napustili sjednicu izražavajući protest zbog svega navedenog. Prije napuštanja sjednice su tražili da izvjestilac gradonačelnik Jasmin Imamović povuče Odluku o naplati komunalne takse kao predlagač, jer na to zakonski ima pravo, što je gradonačelnik kategorično odbio.

„ Mi nismo glasali za ovu Odluku u junu mjesecu, ona je od samog početka na klimavim nogama i puna je propusta. Sada ne želimo da učestvujemo u saniranju posljedica ovakve Odluke i ističemo da su ove korekcije i uvođenje subvencija urađene samo pod pritiskom javnosti. Dakle, danas imamo donošenje Odluke o subvencijama, nismo glasali za tu Odluku, želimo da se Odluka ukine do nekih vremena kada građani budu imali bolje plate i kvalitetnije komunalne usluge.” – navodi se u saopštenju Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.