Klub vijećnika SDA Tuzla: Izričito smo protiv predizbornog kreditnog zaduženja Grada Tuzla

vijecnici sda

Klub vijećnika SDA Tuzla: Izričito smo protiv predizbornog kreditnog zaduženja Grada Tuzla


Vladajuća većina u Gradskom vijeću Tuzla je na novembarskoj sjednici podržala Odluku o kreditnom zaduženju Grada Tuzla kod Razvojne banke FBiH u iznosu od 7.000.000 KM, sa rokom otplate 12 godina i uz kamatnu stopu od 2,5%.

Kreditna sredstva koristit će se, kako je istaknuto, za finansiranje infrastrukturnih projekata: 3,5 miliona KM će se utrošiti na 15 projekata sanacije i rekonstrukcije cesta i ulica, 3,5 miliona KM za prvu fazu gradnje gradskog groblja Drežnik i 500.000 KM za park u naselju Sjenjak, odnosno obnovu parkova u naselju Husino i kod BKC-a Tuzla.

Klub vijećnika SDA Tuzla uz vijećnike SBB-a i jednog vijećnika HDZ-a, glasao je protiv ove odluke:

          „Odluku o kreditnom zaduženju smo trebali razmatrati u obliku Nacrta, projekti su poredani bez kriterija i ovdje se radi o očiglednom predizbornom zaduženju građana Tuzle. Nisu definisani rokovi realizacije projekata, niti je bilo ozbiljne analize projekata i njihove prioritetnosti. Građani Tuzle čekaju da se realizuju projekti prethodnih kreditnih zaduženja u iznosu preko 20.000.000 KM. Dakle, predlagač je svjesno izbjegao javnu raspravu o ovoj Odluci, jer se prije svega čini nepravda prema građanima u prigradskim mjesnim zajednicama, gdje imamo najviše komunalnih problema. Ovdje je riječ o klasičnom politikanskom zaduženju građana Tuzle. “kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajć.

Klub vijećnika SDA Tuzla