Inicijative, urgencije i pitanja vijećnika SDA Tuzla na 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća

20181024 110028

Inicijative, urgencije i pitanja vijećnika SDA Tuzla na 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća


Vijećnici SDA su na 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla uputili nekoliko vijećničkih pitanja, inicijativa i urgencija.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajić je uputio vijećničko pitanje Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica:

Da li izvršna vlast i nadležna gradska služba ima namjeru omogućiti stvaranje osnovnih preduslova za život stanovnicima ulice “Put Vršani” u MZ Ši Selo?

Obrazloženje:

   Do tog naselja udaljenog svega 1500 metara od naselja Stupine vodi asfaltni put do Mjesnog mezarja koji je u lošem stanju. Makadamski put u dužini od nekih 250-300 metara koji dalje vodi do pomenutog naselja je također u lošem stanju jer se sa svakom jačom kišom oborinske vode slijevaju tim putem prouzrokujući vidna oštećenja. Iako postoje ulični stubovi rasvjete, veliki problem predstavlja nedostatak rasvjete zbog djece koja se tim putem vraćaju iz škole po mraku. Dakle, svjedočiti da jedno naselje nadomak grada nema gradsku vodu, kanalizaciju, asfaltni put i rasvjetu, tj bez osnovih uslova za život je u najmanju ruku poražavajuće za sve nas koji smo preuzeli odgovornost za omogućavanje barem osnovnih uslova za život naših građana.

Istoj nadležnoj službi Tupajić je uputio pitanje kada će se sanirati udarne rupe na saobraćajnicama u Tuzli koje su nastale popravkama vodovodne i kanalizacione mreže?

Obrazloženje:

Već dugo godina građani Tuzle imaju problem neažurnog saniranja saobraćajnica na kojima su nastala oštećenja prilikom iskopavanja odnosno popravki vodovodne mreže od strane JKP ” Vodovod i kanalizacija” ili drugih firmi. Ovo pravi probleme vozačima i pješacima te narušava izgled grada. Za ovo još niko nije odgovarao niti se izgleda Gradska uprava namjerava baviti rješavanjem ovog problema.

Mirza Tupajić je uputio urgenciju za hitno rješavanje problema prebrze vožnje u Rudarskoj ulici

Obrazloženje:

            Na pomenutoj saobraćajnici u Rudarskoj ulici u posljednjih pet godina desile su su mnoge saobraćajne nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom, gdje na žalost dolazi do pogibije naših sugrađana. Zbog navedenih činjenica predlažem da nadležne službe pod hitno postave neku vrstu efikasnih usporivača brzine, s obzirom na činjenicu da veoma prometna Rudarska ulica ne raspolaže sa vertikalnom signalizacijom (semaforima) niti na jednoj od sve opterećenijih raskrsnica (Tušanj, Batva, Paša bunar, kod Medrese) i da su usporivači brzine prijeko potrebni kako bi se građani mjesne zajednice Batva mogli osjećati sigurnije.

Vijećnik Tupajić je uputio i urgenciju za za hitnu sanaciju terena u ulici Rudarska bb (nasuprot prostorija MZ Batva) gdje se pojavilo vidljivo slijeganje tla.

Obrazloženje:

Na adresi Rudarska bb (nasuprot prostorija MZ Batva) 2012. godine prilikom izvođenja radova u cilju priključenja novoizgrađene stambene zgrade na mrežu daljinskog grijanja, došlo je na određenom mjestu do poprečnog presjecanja (prokopavanja) kompletne sjeverne saobraćajnice iz oba pravca. Nakon kraćeg vremena poslije izvršenih radova pojavilo se vidljivo slijeganje terena na istom mjestu. Na individualnim stambenim objektima u ulici Ivana Markovića Irca od br.2 do br.8., kako ističu građani te ulice, već duže vrijeme pojavljuje se potresanje betonskih stubova, vijenaca i zidova, gdje su na pojedinim mjestima ocrtane pukotine na zidovima, krovnim konstrukcijama i unutrašnjoj stolariji. Građani apeluju gradskim nadležnim institucijama da dođu na lice mjesta i ispitaju teren, kako u budućem vremenu ne bi došlo do ozbiljnih materijalnih posljedica na pomenutim objektima. Građani su mišljenja da se problem pojavio nakon instaliranja cijevi od grijanja, tj. da nije adekvatno urađena zaštitna armirano betonska konstrukcija ispod i iznad vrelovodnih cijevi.