Prof. Rifatbegović: To je narušavanje integriteta i dostojanstva svih građana Grada Tuzle

Prof. Rifatbegović: To je narušavanje integriteta i dostojanstva svih građana Grada Tuzle

U Gradskoj vijećnici danas je održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali vijećnici Zijah Rifatbegović iz Stranske demokratske akcije, Mirel Mišković iz Socijaldemokrate BiH i Žarko Vujović u ulozi građanina koji je želio pružiti podršku doktoru Zijahu Rifatbegoviću.

Tema konferencije bila su posljednja dešavanja na sjednici Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je gradonačelnik Jasmin Imamović uputio prijeteću poruku iza govornice vijećniku Stranske demokratske akcije Zijahu Rifatbegoviću.

  • To je narušavanje integriteta i dostojanstva svih građana Grada Tuzle, uključujući i mene kome je direktno ta prijetnja upućena. To nije način na koji treba da komuniciramo i nije način da jedan akademski grad, univerzitetski grad ima gradonačelnika koji koristi najmračnije izreke iz vrenmena koje je iza nas – izjavio je prof. Rifatbegović na konferenciji za medije.

Smatra da je izjava gradonačelnika Imamovića iza govornice poziv na progon i da se ne može drugačije tumačiti.

  • Druga stvar koju želim da napomenem jeste da vi nemate mandat da privatizirate funkciju gradonačelnika. To je funkcija koju treba da kooordinira Gradsko vijeće na konstruktivan način, nažalost ja to nisam primjetio – izjavio je Rifatbegović.

Tokom konferencije se obratio i Mirel Mišković iz Kluba Socijaldemokrate BiH.

  • Ono što želim istaći jeste da ćemo se u narednom periodu posebno boriti jeste da se poslovnik GV maksimalno poštuje, da se njega pridržava svaki učesnik u radu i da svako od njih ima pravo na slobodu govora. Potrebno nam je više razumijevanja.  Jučer je konstituisan i Etički odbor GV kroz koji će se Klub vijećnika SD-a snažno boriti da se sačuva dignitet i dostojanstvo GV, kako bi ono što efikasnije radilo – izjavio je Mišković.

Protekle godine zastupnik iz Skupštine Žarko Vujović bio je žrtva spinovanja što je uzrokovalo niz nelagodnih situacija njemu i njegovoj porodici.

  • Smatram nedostojnim da jedan visoki zvaničnik Grada Tuzle izgovori takve riječi. U tome prepoznajem istu stvar iz nekih diktatorskih režima koji su nekad bili, a to znači obilježi, diskredituj, pa eliminiši – izjavio je Vujović.

Profesor Rifatbegović je u cilju suzbijanja govora mržnje u javnom i političkom diskursu uputio otvoreno pismo medijima, ali i svim nevladinim organizacijama.