Prof.dr. Zijah Rifatbegović: “Predsjedavajuća GV Tuzla je zanemarila moju primjedbu”

Prof.dr. Zijah Rifatbegović: “Predsjedavajuća GV Tuzla je zanemarila moju primjedbu”

Tokom posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzla o rebalansu budžeta, održane u protekloj sedmici vijećnik Stranke demokratske akcije prof.dr. Zijah Rifatbegović ponukan nebrojeno puta ponovljenim nefokusiranim načinom izlaganja gradonačelnika Jasmina Imamovića, sa svoje pozicije zatražio je od predsjednice Gradskog vijeća da reaguje i vodi računa o vremenu izlaganja u skladu s Poslovnikom Gradskog vijeća Tuzla.

– Tokom ove sjednice smo svjedočili prečesto ponavljanom pristupu gradonačelnika koji, zloupotrebljavajući svoje ovlaštenje za nešto duže izlaganje, opterećuje vijećnike elaboratima o temama koje nisu predmet rasprave. Tako smo ovaj put imali čas iz Bosanskog jezika. Reagovao sam mimo pravila obraćanja propisanih Poslovnikom, iziritiran izostankom obavezne reakcije predsjedavajuće koja je bila dužna upozoriti gradonačelnika o dužini trajanja njegovog izlaganja, a nemajući drugi način nego da je opomenem sjedećina svojoj poziciji, te da je zamolim da povede računa o dužini izlaganja. Nemoćna da prekine stranačkog kolegu seniora, predsjedavajuća je zanemarila moju primjedbu, na koju se u nastavku izlaganja, gradonačelnik osvrnuo, direktno mi se obraćajući da svoju mržnju zadržim za sebe, te u nastavku svog izlaganja izjavivši kako se nada da ga neko bahat i nevaspitan neće prekidati – izjavio je prof.dr. Rifatbegović.

Profesor se obratio predsjedavajućoj s upitom hoće li dozvoliti takvu komunikaciju gradonačelnika Tuzle, na šta je iza govornice Jasmin Imamović reagovao neprimjerenom konstatacijom: „Mi ćemo se, doktore, bolan, vama pozabaviti, ne sekirajte se, ali sada pričamo o budžetu“.

– Na moj upit šta to znači, rekao je: „Bićete tema“. Priznajem da sam bio zabezeknut ovakvim udbaškim načinom obraćanja koji je po tonu, sadržaju i mjestu s kog je izgovoren – govornica Gradskog vijeća Tuzla – za mene značio direktnu prijetnju i ugrožavanje. Žao mi je zbog moje burne reakcije, naročito s obzirom na to da moje upozorenje koje se odnosilo na prijeku potrebu da se gradonačelniku konačno daju smjernice za izlaganja – kako vremenske, tako i tematske, nije odraz mog privatnog odnosa prema njemu, pa čak ni političkih razmimoilaženja koja nesumnjivo imamo – izjavio je prof. Rifatbegović.

Profesor Rifatbegović smatra da je riječ o jedinoj mogućoj reakciji u datom trenutku na konstantnu zloupotrebu vremena za diskusiju, nepridržavanje okvira diskusije i potpuno nipodaštavanje vremena i strpljenja gradskih vijećnika, o čemu može posvjedočiti sve i vijećnici, čak i oni koji dolaze iz gradonačelnikove političke stranke.
Očigledna nemoć i nesposobnost predsjedavajuće da se konfrontira stranačkom kolegi, dovodi sve vijećnike u poziciju da slušaju beskonačne tirade koji nemaju veze s temom, i tako već godinama. Kulturno – umjetničke i književne radionice koje gradonačelnik Imamović rado vodi s govornice Gradskog vijeća mogle bi biti i zabavne i poučne u nekom privatnom kontektstu i razgovoru.

Kada se takva komunikacija vodi iza govornice Gradskog vijeća Tuzla, one su samo odraz političke zloupotrebe, privatizacije diskusije i potpunog obezvređivanja uloge i značaja Gradskog vijeća.

-Naročito kad su popraćene prijetnjama i ispadima kakve je Imamović sebi dozvolio u svom obraćanju prema meni čime prezentira govor mržnje ugrožavajući ljudska prava i slobode koje mi Ustav garantuje – izjavio je prof. Rifatbegović.

On je svjestan da se ovakve vrste prijetnji i obračuna s političke govornice u BiH ne sankcionišu na očekivan način.

– Vjerujem da je javnost stvorila dojam da je čak riječ o nečemu na što pristanete kad se počnete baviti politikom. Odbijam podržati taj stav. Smatram da je neprihvatljivo, nedemokratski i ponižavajuće dozvoliti ovakvo ponašanje u radu Gradskog vijeća, u političkom diskursu općenito. Od gradonačelnika Imamovića očekujem izvinjenje ili u, u najmanju ruku, izjavu kojom pojašnjava kako riječi koje mi je s govornice uputio nisu bile prijetnja niti najava nekog vida progona – pojasnio je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Zijah Rifatbegović.