U Tuzli održan Programski skup Asocijacije mladih SDA TK-a

dzani

U Tuzli održan Programski skup Asocijacije mladih SDA TK-a

zildzicgovornica
U plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održan je Programski skup Asocijacije mladih SDA TK-a. Mladi iz Tuzlanskog kantona okupili su se kako bi poslali jasnu poruku da SDA ima mladost na koju može itekako računati, ali i da mladima pripada daleko veći udio u odlučivanju kada je u pitanju naša domovina i uloga mladih u njoj.

Gost Programskog skupa bio je Salko Zildžić, predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH.

” Poštovani mladi ljudi, članovi Asocijacije mladih, danas više nego ikad je potrebno da iz ovog nasihata izvučemo poruku i pouku koju trebamo implementirati u našu političku borbu. Unazad više stotina godina, a iz današnje perspektive, upoznali smo neprijatelje ove zemlje, manje-više poznate su nam i njihove metode kojima se služe. S druge strane, pored već poznatih neprijatelja suverene države BiH i proklamovanih ideja koje baštini SDA, danas na sceni imamo i ljude koji po svom prirodnom habitusu nisu neprijatelji zemlje, ali po svom sitno-interesnom političkom djelovanju itekako pucaju u državu i postaju indirektni pomagači neprijatelja. Zbog toga mi mladi, omladina koja bi trebala u svakom vremenu biti uzdanica naroda i ponos nacija, moramo dati svoj maksimalan napor i pomoći da naš narod jasno prepozna žito i kukolj i da budemo jedni od nosilaca procesa odvajanja nečasnih od časnih. Dalje, moramo pročitati i naučiti Statute, pravila o radu naših organizacija i djelovati u skladu s njima, u duhu  najbolje domaćinske prakse, po principu – ne želi drugom što ne bi želio ni sebi. Ne smije postojati niti jedan interes koji bi nas sputao u uvažavanju prava onih koje vodimo ” – kazao je između ostalog predsjednik Salko Zildžić.  

Prisutnima su se obratili i Muamer Zukić, zastupnik u Skupštini TK te Nisvet Mujanović, šef kabineta federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica. O ulozi mladih, a pogotovo ulozi žene u politici govorila je Sumeja Ramić, predsjednica Asocijacije mladih SDA Kalesija koja je istakla da tim KO AM SDA TK-a okuplja obrazovane, perspektivne i čestite mlade osobe koje su sa jedne strane prepoznale važnost države i državotvornost SDA, a sa druge snagu mladog čovjeka koji ne dopušta da ga politički procesi nose poput nabujale rijeke sa obale na obalu, već aktivno djeluje na političke procese. “Vodeći se riječima prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića, moramo voditi računa o učešću žena u politici na način da se radi na stvaranju jednakih uslova u svim poslovima društva i države za obrazovane i aktivne osobe, bili oni muškarci ili žene”, kazala je Ramić.

Midhat Čaušević, predsjednik Asocijacije mladih SDA TK je istakao da je SDA državotvorna stranka te da je u temelje nezavisnosti države Bosne i Hercegovine ugrađena ideja SDA, ideja rahmetli Alije Izetbegovića.“Mladi su pokazali da danas mogu preuzeti bajrak i emanet koji su nam ostavili naši roditelji, braća,  najdraži, braneći Bosnu i Hercegovinu. SDA je put kojim će mladi hoditi, ali isto tako vrijeme je da to ovaj put kao nikad do sada pokažu i naši najodgovorniji. Mladi mogu, imaju legalitet i legitimitet da čista obraza izađu na megdan neprijateljima Bosne i SDA i da kažu da se borba za politički suverenitet Bošnjaka nastavlja. Nova snaga dolazi u SDA, nova snaga za nove izazove, jer naša prednost je u činjenici da imamo jasan cilj i iskrenu namjeru, a to je država Bosna i Hercegovina”, istakao je, između ostalog Čaušević.

U ime Povjereništva Asocijacije mladih obratio se predsjednik Džanan Kušljugić.  

Mogu reći da sam ponosan što smo se danas ovdje okupili u ovolikom broju. Na ovaj način šaljemo jasnu poruku da je SDA jedina ozbiljna politička stranka u BiH i da su mladi najveći oslonac naše stranke. Ponosan sam što mogu reći da, i u ovako teškom periodu, u Tuzli postoji tendencija učlanjivanja novih, mladih kadrova u Asocijaciju mladih SDA. To su, između ostalih, mladi ljudi koji su tek upisali fakultete ili završili srednje škole, oni koji su vidjeli da je napokon došlo vrijeme da uzmemo stvari u svoje ruke i pokažemo da smo mi generacije koje će ako Bog da voditi ovu zemlju nekim boljim putem. Krajnje je vrijeme da se mlade osobe počnu ozbiljno i suštinski baviti politikom i političkim procesima jer samo na taj način možemo popraviti one stvari koje nužno treba popraviti” – kazao je Kušljugić.

Skupu su se, pored nabrojanih obratili i Abdel Đozić i Alija Mevkić.