AM GO SDA Tuzla: Zemljo tisućljetna na vjernost ti se kunem!

AM GO SDA Tuzla: Zemljo tisućljetna na vjernost ti se kunem!

25. novembar se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan državnosti.

U cilju manipulisanja historijom i činjenicama mnogi ovaj dan nazivaju rođendanom Bosne i Hercegovine, ali ovo je dan u kojem je 1943. godine, na prvoj sjednici ZAVNOBIH-a, obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, države koja je postojala i stoljećima prije.

Bosna i Hercegovina, država sa burnom historijom, nemirnom sadašnjosti, nepredvidivom, ali neupitnom, budućnosti. Kroz historiju, Bosna i Hercegovina je u određenim periodima gubila svoju nezavisnost, gubila upravu i vlast nad sobom, ali ono što nikada nije gubila je vlastiti identitet. Uprkos tome što su Bosnu i Hercegovinu osvajali ili pokušavali prisvojiti, ona i dan danas postoji kao svoja, kao suverena, kao samostalna. Alija Izetbegović je rekao da Bosnom nikada niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo, i to je zaista tako. Sile koje su kroz historiju prekinule kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine danas i ne postoje kao takve, a Bosna i Hercegovina je, i prije, i poslije njih, ista.

Svaki čovjek u svom životu sa državom biva povezan na dva načina. Prva veza je u vidu državljanstva. Naime, državljanstvo predstavlja poseban pravni odnos koji postoji između države i njenog državljanina, usljed kojeg za obje strane nastaju određena prava, ali i obaveze. Državljanstvo je trajno po svom karakteru, međutim to je kategorija koje se čovjek, uz određena pravila, može odreći. Međutim, ona veza koja je zaista trajna, bezuslovna i nedodirljiva jeste patriotizam. Patriotizam ili domoljublje je ljubav prema domovini i njenim karakteristikama kao što su narod, jezik, kultura i sl. Patriotizam podrazumijeva stalno nastojanje da se radi na afirmaciji onih karakteristika domovine koje bi društvo i živote učinili boljim, slobodnijim, nadahnutijim.

Danas, u još jednom burnom periodu koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, moramo više nego ikada jačati i njegovati ljubav prema domovini. Kažu da je dom tamo gdje duša počiva, a naša duša počiva u Bosni i Hercegovini, stoga je potpuno prirodno da volimo i osjećamo ovu zemlju, da se žrtvujemo i borimo za nju, da nastojimo poboljšati životne prilike. Bosna i Hercegovina je naš jedini dom i samo smo u njoj svoji na svom. Ideja i san o Bosni je san o zemlji koja se nalazi na prostoru susretanja različitih svjetova, istoka i zapada, mnogih nacija, kultura i vjera, a u kojoj se živi u miru i pravdi. Da bismo bili generacija koja će dosanjati taj san dužni smo pisati i pričati o Bosni i Hercegovini, dužni smo podsticati patriotizam, ljubav koja sigurno postoji u bosanskom čovjeku, ali koja je usljed utjecaja onih koji je pokušavaju predstaviti nekim „tamnim vilajetom“ samo zaspala negdje duboko u njima.

Oporučeno nam je da čuvamo i očuvamo našu naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju, jer se gubitak identiteta plaća ropstvom i poniženjem. Nećemo i ne smijemo biti generacija koja će još jednom zapasti u stanje mraka, biti nadomak nestanka. Tuđe ruke su od kamena, samo ruke domovine su one koje pružaju toplinu, sigurnost, daju ti osjećaj da postojiš, da si važan i prepoznatljiv. Domovina, Bosna i Hercegovina, amanet je naših predaka koji mora biti očuvan od nasrtaja onih koji bi voljeli da ona nestane. Bosna i Hercegovina danas slavi 78 godina od obnavljanja državnosti, a njeno postojanje kao suverene i nezavisne države zaliveno je krvlju onih koji su je voljeli kao svoj dom. Obavezni smo Bosni i Hercegovini omogućiti kontinuitet državnosti, slobodu i postojanost identiteta, ne bi li ona i onima poslije nas bila dom i utočište. Obećavamo ti vječnost i slobodu, domovino!

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

A.S