Tuzla: Građani potpisuju peticiju podrške Naseru Oriću

4

Tuzla: Građani potpisuju peticiju podrške Naseru Oriću

Dijeljenje

Građani Tuzle su u nedjelju 21. juna i ponedjeljak 22. juna potpisivali peticiju u znak moralne podrške Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Švicarskoj, a čije je izručenje Srbija zatražila.

Veći broj građana, među kojima su i članice Udruženja “Žene Srebrenice” već je potpisao peticiju koja će u srijedu biti dostavljena Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministarstvo pravde Srbije je poslalo zahtjev za Orićevo izručenje. Tog čovjeka Haški tribunal oslobodio je optužbi za ratne zločine, a oni ga hapse i žele da mu sude. Mi, kao građani za koje se Orić protiv agresora borio u ratu, sada se u miru borimo za njega protiv istog agresora. Jedino što možemo uraditi u ovom trenutku jeste dati svoj potpis i poslati poruku protesta, a peticijom ćemo pokušati utjecati da ne dođe do izručenja”, izjavio je dr.sc. Senad Mehmedinović, predsjednik Asocijacije mladih SDA Tuzle i dodao da građani potpisivanjem peticije Oriću šalju poruku da nije zaboravljen.

Osim ove peticije koja se potpisivala na platou ispred tuzlanske Robne kuće “Omega” i u nekim mjesnim zajednicama, organizovano je potpisivanje i peticija u još nekoliko bh. gradova, kao i putem interneta.

Podsjećamo, Orić je prema srbijanskoj optužnici zbog ratnih zločina uhapšen u Švicarskoj 10. juna ove godine, kada je sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom Opštine Srebrenica putovao na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.


5

11237928 10205953055157948 3628140680905167359 n