Skup Asocijacije žena SDA u Banovićima: Žena u politici je snaga BH društva

IMG-70de028c30428c4146293cac48641905-V

Skup Asocijacije žena SDA u Banovićima: Žena u politici je snaga BH društva


U subotu 28. jula 2018. godine u Banovićima je održan skup i druženje AŽ SDA Banovići. Gošće ovog skupa bile su i članice Asocijacije žena iz Gradskog odbora SDA Tuzla.

Žene su imale priliku razgovarati o položaju žene u politici, pitanjima, problemima, ali i predložiti neka od rješenja.

Poručile su da su svjesne da položaj žene u politici u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, ali da su u redovima SDA žene koje će zauzeti svoj stav i braniti prava na svim nivoima.

– Žene Bosne i Hercegovine se trebaju pitati i odlučivati o svojoj državi. One su kao vojska i snaga našeg društva. Učešćem žene u politici podiže se svijest o njenoj ulozi u političkim procesima. Dajući šansu ženama da obnašaju važne funkcije u društvu pristupit će se i problemima ozbiljnije, što će rezultirati kvalitetnijim rješenjima, kazala je Melisa Golić predsjednica AŽ SDA Banovići.

SDA stranka se hrabro borila za status Bošnjačkog naroda još od perioda formiranja davne 1990. Svoju borbu vodi i sada, a iz ove stranke poručuju da su navikli na to.

– Zaista je SDA stranka pokazala svoju hrabrost i požrtvovanost još od perioda svog formiranja. Njena borba za narod u Bosni i Hercegovini traje od 1990. godine. Svjedoci smo da smo imali jaku borbu posljednjih mjeseci, na to smo se navikli. Simpatizeri SDA stranke su pokazali da se ne plaše, da su istrajni u svojoj borbi i da im ne manjka hrabrosti za sve naredne godine koje su pred nama. Aktivnost žene u politici datira još iz perioda rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića što znači da je na nama da nastavimo tim putem i afirmiramo što više žena u politiku i na taj način pokažemo našu snagu, našu jedinstvenost. Žena je stub porodice, a samim tim i jedne političke partije, izjavila je dr. Zumra Begić potpredsjednica AŽ SDA TK.

SDA stranka Banovići u posljednjih pet mjeseci prošla je težak period, no, zahvaljujući odanim patriotama nije iščezla iz Banovića.

– Iza banovićke SDA je teško vrijeme. Prešli smo trnovit i krivudav put, ali smo zahvaljujući onim odanim patriotama stranke opstali. Danas SDA broji skoro 5 hiljada članova i simpatizera. U kratkom vremenskom periodu smo uspjeli oformiti cijelu infrastrukturu skupa sa AŽ od kojih smo dobili najveću podršku  u turbulentnim vremenima iza nas. Podrška žena je važna i samo uz njih možemo pobijediti na ovim izborima, rekao je Bego Gutić predsjednik OO SDA Banovići i potpredsjednik KO SDA TK.

Prisutnima se obratio i Safet Softic, potpredsjednik SDA BiH i zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH.

– Smatralo se da u Banovićima treba imati mnogo hrabrosti i kazati da si ostao uz SDA stranku, da si njen član, međutim, večerašnji skup žena je pokazao suprotno i poslao poruku onim drugima da njima treba hrabrost da se bore protiv snaga koje su u redovima SDA stranke u Banovićima. Njen opstanak nije upitan i sigurni je pobjednik ovih izbora ne samo u Banovićima nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Poslije sastanka rukovodstvo SDA stranke upriličilo je ugodno druženje uz večeru na kojoj je prisustvovalo 350 žena, aktivistica pomenute političke partije.

IMG-9c4512346ed9302e84ad4a9ebb215cc5-V

IMG-8f534d78e33a40aa7a5a495957431f53-V

IMG-cbe2a09997e7777dc6004bf9ce8f5dd3-V