SDA obilježila godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića: Državnik koji je imao BiH i sve narode u srcu

kovaci182

SDA obilježila godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića: Državnik koji je imao BiH i sve narode u srcu

Stranka demokratske akcije danas obilježava godišnjicu rođenja prvog predsjednika Republike BiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića. Na obilježavanju je i brojna delegacija Gradskog odbora SDA Tuzla. Aktivisti Asocijacije mladih SDA prošetali su od sjedišta stranke do Kovača držeći ljiljane u rukama, koje su potom položili na mezar.

“Danas obilježavamo 93 godine od rođenja rahmetli Alije. Želimo malim gestom podsjetiti sebe i sve druge na veličinu djela koje je taj čovjek ostavio iza sebe, da potcrtamo da je to bio prvi predsjednik Republike BiH, da je to bio državnik i čovjek koji je imao ovu državu i sve narode u srcu. Čovjek koji se borio za cjelovitost ove zemlje i multietničnost”, rekao je Salko Zildžić, predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Na mezar su položili 78 ljiljana koji simbolizuju po jednu godinu života Alije Izetbegovića.

Delegacija SDA na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem položila je cvijeće na Šehidsko spomen-obilježje Kovači i proučila Fatihu.

“Sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića njemu više nije potrebno, potrebno je nama, jer se na taj način sjećamo historijskog doba kada je vraćena državnost BiH, kada je napravljena vojska BiH, kada su Bošnjaci vratili svoje nacionalno ime, ime svog jezika, kada su osvojene slobode i uspostavljen višepartijski sistem. Tih se stvari vrijedi sjećati”, rekao je Izetbegović. Ponovio je kako taj projekt još nije završen jer mnogi dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH, Oružane snage BiH nisu tako jake i modernizovane koliko bi željeli, a prava Bošnjaka i Hrvata se dovode u pitanje u jednom dijelu BiH.

“Na nama je da tu njegovu borbu nastavimo i dovršimo, ali su temeljne stvari urađene u njegovom vremenu”, kazao je.

Ponovio je da je Alijin amanet da svi budemo više Bosanci bez obzira na to kako se Bogu molili, jer se samo na tome BiH može graditi.

“Bio je vrstan intelektualac, bio je zainteresiran za filozofiju, vjeru, politiku i pručavao je to sve. Bio je istinski demokrata. Zanimljiv je fenomen da je Josip Broz ‘preživio’ samo tamo gdje se pitao njegov zatvorenik Alija Izetbegović. U mjestima gdje su se pitali njegovi oficiri, nema ga”, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako SDA prati Alijine principe navodeći da su i oni borci protiv korupcije i borci protiv nepotizma.

“I u Alijino vrijeme je bilo loših ljudi, ali mi čistimo SDA od takvih. Kažu ribi se prvo skida glava. Meni je važno da je prvi krug oko mene potpuno čist, a i dalje ćemo to raditi”, rekao je Izetbegović dodajući kako nisu zadovoljni stanjem u pravosuđu.

Obilježavanje godišnjice rođenja prvog predsjednika bit će nastavljeno akademijom “Sjećanje na Aliju Izetbegovića” u Memorijalu Kovači te posjetom Muzeju “Alija Izetbegović”.

Klix.ba

kovaci183
1000 1533720829mladi-sda-godisnjica-rodjenja-alije-izetbegivica-2-08082018-20180808094156 0J4A4142-MZ
1000 1533720832mladi-sda-godisnjica-rodjenja-alije-izetbegivica-2-08082018-20180808094413 0J4A4148-MZ
kovaci181