Sastanak IO AŽ OO SDA Tuzla

saszanakaz011

Sastanak IO AŽ OO SDA Tuzla

 

Izvršni odbor Asocijacije žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u četvrtak 24. januara ove godine redovnu sjednicu u proširenom sazivu. Sastanku su prisustvovale i predsjednice Asocijacije žena u mjesnim ograncima.


Na dnevnom redu bilo je razmatranje plana aktivnosti Asocijacije za 2013. godinu, Informacija o održavanju Konvencije SDA BiH te prezentacija projekta prim.dr.sc. Nermine Mehinović, specijaliste epidemiologa, pod nazivom „ Žena u centru prevencije i podrške u zajednici”.

saszanakaz012
Žene iz Stranke demokratske akcije Tuzla obillježile su VII Evropsku sedmicu prevencije cervikalnog karcinoma.  Projekat „Žena u centru podrške i prevencije u zajednici”, koji je podržan od Općinskog odbora SDA Tuzla i koji ima za cilj jačanje kapaciteta zajednice većim angažmanom žena na prevenciji bolesti i  socijalno neprihvatljivih i štetnih  pojava te omasovljenju učešća u akcijama podrške građanima, počeo je sa implementacijom u januaru 2013. godine.

Značajne aktivnosti u dijelu prevencije bolesti bit će posvećene preveciji nezaraznih bolesti, prvenstveno malignih i kardiovaskularnih.

saszanakaz001
Mjesec januar je iskorišten za obilježavanje VII evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice i početak serije predavanja na ovu temu koja će u 2013. godini obuhvatiti žene u svim mjesnim zajednicama općine Tuzla. Aktivnosti će pratiti prikupljanje i evidentiranje mišljenja, potreba i zahtjeva žena iz oblasti reproduktivnog zdravlja u svrhu djelovanja na njegovom poboljšanju u narednom periodu.

saszanakaz002
Izvršni odbor AŽ OO SDA Tuzla usvojio je i Informaciju o druženju članica Asocijacije, prezentiranu od strane  dipl. pravnice Hidajete Jarčević-Mehić, organizatorice ovog okupljanja. Istaknuto je da je druženje članica Asocijacije koje je održano u decembru u restoranu „ Zlatnik”  ispunilo očekivanja i proteklo je u najboljem redu i u opuštenoj atmosferi. Druženju je prisustvovao veliki broj članica Asocijacije, ali i onih koje to nisu. Zahvaljujući tako dobrim utiscima, isti događaj je organizovan i u ovom mjesecu.

Izvršni odbor Asocijacije žena OO SDA Tuzla razmotrio je i prijedlog predsjednice mr.sc. Enise Žunić za obilježavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Predsjednica Žunić upoznala je Izvršni odbor i sa planom organizovanja tribine na temu „ Žene u politici i njihovo djelovanje”, a gošća tribine biće dr. Nermina Kapetanović, predsjednica Asocijacije žena SDA BiH.

saszanakaz022
Još jedna aktivnost koja slijedi je učešće članica Asocijacije u pripremi Festivala sevdalinke kojeg već tradicionalno u našem gradu organizuju Ramiza i Rašid Milkunić uz kontinuiranu pomoć i OO SDA Tuzla.

Takođe članice Asocijacije imaju u planu posjetu svojim kolegicama iz Banja Luke, a u ovoj godini će se realizovati još sličnih druženja.

saszanakaz023
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla