Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba

11214065 10207011556918084 1235294800701696600 n-400x266

Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba

Dijeljenje


Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije podržava aktivnosti nevladinih udruženja povodom obilježavanja 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba.

Aktivnosti koje su izraz protesta protiv odluke VSTV-a predstavljaju glas razuma u nastojanju promocije i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda. Udar na vjerska osjećanja, kulturnu osobenost i bogatstvo tradicije bosanske žene neće doprinijeti nikakvom društvenom progresu, već uznemiriti ovdašnju javnost i prouzrokovati društvene podjele, stoga su protestne šetnje novi u nizu poziva na preispitivanje i
poništenje sporne odluke.

Bosanske majke, supruge i kćeri su neponovljive heroine opstanka Bosne i Hercegovine, pa je očuvanje njihovog dostojanstva i poštivanje njihovog identiteta obvezujuća kategorija za sve koji bh. društvu i zajednici žele dobro.

Međunarodne ambasade, udruženja i komiteti koji se bave promocijom ljudskih prava u BiH, morali bi posvetiti dodatnu pažnju ovom osjetljivom pitanju, posebno jer odluka VSTV-a predstavlja primjer institucionalnog kršenja ljudskih prava.

Demokratske slobode i borba za jednakost ne bi trebali podrazumijevati, jer izvorno ne podrazumijevaju samo i isključivo borbu za rodna prava i seksualne slobode, već napore na očuvanju i drugih, tradicionalnih vrijednosti koje proizilaze iz osnovnih deklaracija i konvencija iza kojih stoji civiliziran svijet.

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije izražava svoju podršku svim našim članicama, hrabrim i slobodoumnim građankama Bosne i Hercegovine koje svojim aktivizmom promovišu vrijednosti jednakosti i slobode, štiteći svoja i prava svih dobronamjernih građana naše domovine.

(Asocijacija mladih SDA)