Promovisana knjiga “Moj pogled na život iz kolica“

1sm

Promovisana knjiga “Moj pogled na život iz kolica“

U Centru za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade” Tuzla promovisana je aubiografska knjiga „Moj pogled na život iz kolica” autora Damira ef. Babajića. Pored autora, promotori knjige su bili Fikreta Karić, kao i mr.sc. Senad Mehmedinović, član Asocijacije mladih OO SDA Tuzla i član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla.


Knjiga je od velike informativne vrijednosti za osobe sa invaliditetom, jer autor ruši „predrasude” o ovoj populaciji osoba i na svom ličnom iskustvu dokazuje da osobe sa invaliditetom mogu biti i jesu aktivni članovi našeg društva.

Knjiga govori o četiri najteže godine Damira ef. Babajića koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći i postao osoba sa invaliditetom. Svoja iskustva autor je iskazao pisanim riječima prenoseći jasnu poruku da osobe sa invaliditetom nikada ne trebaju gubiti nadu, te da u datoj situaciji i stanju, ma koliko teška bila, moraju pronaći smisao života, hrabrost i snagu, te zaključuje „Ja sada volim svog Gospodara, Allaha dž.š., više nego sam Ga volio dok sam bio zdrav”.

2sm
O knjizi je govorio i mr.sc. Senad Mehmedinović koji se prisutnima, između ostaloga, obratio riječima: „Damir ef. Babajić je u svojoj knjizi arhetipski predstavio formulu koja mu je pomogla u suočavanju sa teškoćama koje su ga zadesile. Svi se mi u stresnim situacijama koristimo određenim oblicima ponašanja koji se u struci nazivaju koping mehanizmi. Historijski gledano, mnoge vjerske „vođe” su kao svoj koping mehanizam koristili vjeru. Tako imamo primjer Božijih poslanika Davuda a.s., Ibrahima a.s., Ejuba a.s., koji su se u svojim iskušenjima i teškoćama obraćali Allahu, ali nikada ne smijemo zaboraviti da prvo trebamo svezati svoju devu, pa se onda osloniti na Allaha.

U knjizi „Moj pogled na život iz kolica” tranformisanjem kvalitativnih informacija u kvantitativne vrijednosti, jednostavno možemo doći do podatka da Damir ef. Babajić u svojoj knjizi 724 puta spominje Allaha dž.š., 202 puta spominje Muhammeda a.s., 96 puta vjeru i 76 puta spominje majku”, što jasno govori o formuli njegovog uspjeha, odnosno govori o kolaborativnom pristupu suočavanja sa teškoćama”.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla