Posjeta žena iz Krajine Općinskom odboru SDA Tuzla

aktivnosziiaz107

Posjeta žena iz Krajine Općinskom odboru SDA Tuzla

Općinski odbor SDA Tuzla, Asocijacija žena, Asocijacija ” Fatma”, Asocijacija mladih kao i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Tuzla, 10. i 11. septembra ove godine bili su domaćini posjete članica nekoliko raznih udruženja sa područja Krajine. Jedan od glavnih ciljeva njihove posjete bio je obilazak Tuzle, upoznavanje sa radom Općinskog odbora SDA Tuzla i Asocijacija OO SDA Tuzla te priključenje mirnim protestima ” Žena Srebrenice”.


Prvoga dana, gošće su u društvu domaćina posjetile Behram-begovu medresu u Tuzli, jedan od najvećih građevinskih kompleksa Islamske zajednice u BiH, gdje ih je dočekao direktor Ahmed Hatunić. Prijemu su prisustvovale i članice Udruženja ” Žene Srebrenice “. Gospodin Hatunić je nakon riječi dobrodošlice govorio o osnivanju i radu Behram-begove medrese, njenom programu i uspjesima učenika i nastavnika. ” Behram-begova medresa u Tuzli je najstarija obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni i među najstarijim je medresama našega podneblja. Relevantni historijski izvori navode da je počela s radom 1626. godine. Prekid njenog rada uslijedio je 1949. godine te je reaktiviran 1993. godine. Godine 1994. Medresa se preselila u restauriranu zgradu čiji su prostori prilagođeni njenim potrebama. Kompleks Behram-begove medrese u Tuzli danas se sastoji od školskih, internatskih zgrada i vakufskog objekta i novoizgrađene džamije. ” – istakao je direktor Hatunić.

aktivnosziiaz022
Gošće su nakon zvaničnog dijela prijema i ručka obišle u pratnji svojih domaćina cijeli kompleks. Nakon toga uslijedila je posjeta spomen-obilježjima na Slanoj Banji te polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima, a nakon toga i obilazak Aleje mladosti gdje je ukopana tuzlanska omladina koja je stradala od agresorske granate 25. maja 1995. godine na Kapiji. Tu je održan i historijski čas o danima odbrane ovoga područja za vrijeme agresije od 1992.-1995. godine.

aktivnosziiaz042
aktivnosziiaz067
Žene iz Krajine su posjetile i Panonska jezera te Prinčevu džamiju u Tuzli. U večernjim satima organizovano je druženje u restoranu ” Zlatnik” uz bogat zabavni i muzički program.

Drugoga dana upriličen je prijem u Općinskom odboru SDA Tuzla. U svome obraćanju predsjednik Kluba vijećnika i član Izvršnog odbora SDA Tuzla Sabahudin Imamović je prenio selame od predsjednika OO SDA Tuzla doc.dr. Salke Bukvarevića te je kazao da narod na ovim prostorima gaji posebne osjećaje prema Krajini, naročito nakon agresije na BiH kada je taj dio Bosne uspio nadljudskim naporima da se odbrani. Među ženama Krajine koje su stigle u posjetu Tuzli bilo je dosta supruga šehida i poginulih boraca koje su prenijele svoja životna iskustva iz perioda rata 1992.-1995. te su govorile i o sadašnjim političkim i ekonomskim prilikama na prostorima sa kojih dolaze.

aktivnosziiaz088
Predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla mr. Enisa Žunić zahvalila se na dolasku gošćama, istakavši svoje posebno zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom koja će, kako je istakla, napredovati u predstojećem periodu. Napomenula je da je ovo uzvratna posjeta jer su članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla, Asocijacije ” Fatma” te Udruženja ” Žene Srebrenice” u junu mjesecu ove godine boravile u Unsko-sanskom kantonu na poziv Asocijacije žena SDA Bužim gdje su provele ugodne trenutke te su pod srdačnim vodstvom domaćina upoznale taj dio BiH i uspostavile temelje za dugu i kvalitetnu saradnju.

Nakon prijema u OO SDA Tuzla uslijedilo je polaganje cvijeća i odavanje počasti civilnim žrtvama masakra na Kapiji, a onda i priključenje mirnom protestu Žena Srebrenice koji se u Tuzli organizuje svakog jedanaestog dana u mjesecu.

aktivnosziiaz000
aktivnosziiaz132
” Nas je ovdje preko sedamdeset. Cilj nam je bio da damo podršku ovim majkama Srebrenice i Podrinja bar na jedan minimalan način koliko možemo. Obogatile smo ovaj skup i nama je to veliko zadovoljstvo. Želimo da pokažemo drugim ženama da mi žene mnogo možemo učiniti, da imamo volju i snagu. Trebamo raditi na tome da se međusobno pomažemo, sarađujemo i budemo jedni drugima podrška ” – riječi su Senaide Mašinović predstavnice gošći iz Krajine, inače predsjednice Udruženja žena ” Đul” iz Crvarevca.

aktivnosziiaz133
Nakon mimohoda u Tuzli, članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla, majke Srebrenice i žene iz Krajine posjetile su Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla