Podrška roditeljima iz Konjević Polja koji su još uvijek u šatorskom naselju

podrska024

Podrška roditeljima iz Konjević Polja koji su još uvijek u šatorskom naselju

Grupa članica Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla boravila je u nedjelju 10. novembra u Sarajevu gdje je dala podršku roditeljima iz Konjević Polja koji su još uvijek u šatorskom naselju pred zgradom OHR-a.

podrska026
Dočekao ih je gospodin Atif Dedić i ostali roditelji skupa sa djecom, te su tu sa njima provele cijeli dan.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja se nalaze tamo više od mjesec dana, gdje od nadležnih traže izučavanje nacionalne grupe predmeta i adekvatno rješenje pitanja nacionalnog sastava školskog odbora.

Roditelji sve više gube nadu u rješavanje ovog problema, a sve manje njih se želi vratiti u Konjević-Polje mjesto u kojem ne mogu ostvariti svoja zagarantirana prava. Pokrenuta je tužba protiv direktora škole u Konjević-Polju i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije, a u toku su i razgovori s advokatom o podizanju tužbe pred Ustavnim sudom ili pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazbourgu.

Poručuju da neće pristati na djelimična rješenja te najavljuju da će u Sarajevu ostati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra ove godine, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

podrska009

podrska014

podrska021

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla