Održana Svečana akademija Asocijacije žena OO SDA Tuzla u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena

ak 1

Održana Svečana akademija Asocijacije žena OO SDA Tuzla u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena

Asocijacija žena OO SDA Tuzla organizovala je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli Svečanu akademiju u povodu 100. godišnjice od početka obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena. Skupu su, osim članica Asocijacije, prisustvovale i brojne uvažene gošće iz političkog i javnog života Tuzle i Tuzlanskog kantona kao i ostali članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije. Bila je to prilika da se kroz nekoliko kraćih i veoma interesantnih izlaganja istaknutih članica Stranke napravi osvrt na 8. mart, Međunarodni dan žena te da se ujedno ukaže na njegov značaj kroz historiju. Ove godine umjesto kupovine i podjele cvijeća i buketa, Izvršni odbor SDA Tuzle i Asocijacije žena OO SDA Tuzla je odlučio da ta sredstva usmjeri na obezbjeđenje novčane donacije za socijalno ugrožene majke iz MO SDA Tuzle koju će one da iskoriste za obrazovanje i školovanje svoje djece.

Nakon kratkog potsjećanja uvodničarke o početcima i razlozima obilježavanja 8. marta od prije tačno stotinu godina, prisutnim damama se obratio predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla, dr. Salko Bukvarević koji je uputio čestitke za Međunarodni dan žena u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla i u svoje lično ime. „ Moja želja je da odnos prema ljepšem spolu bude svih dana u godini onakav kakav je ovih dana, a da za 8. mart bude još više pažnje, ljubavi i poštovanja prema svim ženama. Zaista je velika snaga bosanske žene ono što je preživjela zajedno sa svojim najmilijima u agresiji od 1992.-1995.godine, ono što je učinila u ovom poslijeratnom periodu i ja se iskreno nadam da će ta njena pozitivna snaga doprinijeti da ne budu uzalud žrtve bosanskih šehida, da imamo prosperitetnu i naprednu državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla, mr. Enisa Žunić, ukazala je na veliku ulogu današnje bosanskohercegovačke žene u očuvanju temelja Bosne i Hercegovine : Ne postoji ni jedan razlog u hiljadugodišnjoj historiji BiH koji bi nas upućivao na to da sumnjamo u temelje današnje Bosne i Hercegovine, kao buduće, snažne, stabilne, demokratske i moderne evropske države.  U svemu tome veliku ulogu i obavezu ima žena koja je dio ovog procesa i nosilac značajnih aktivnosti. Žene su davno vladale svijetom, bile su pokretačka snaga i oslonac razvoja društva. Hrabrost bosanskohercegovačke žene, njena snaga i ponos su bili jedan od odlučujućih činilaca u borbi BiH za opstanak. Danas je mnogo žena u našoj zemlji koje zauzimaju značajna mjesta u politici, društvu, ekonomiji, a žene takođe danas kreiraju kako domaću tako i svjetsku politiku i donose važne odluke, a veliku broj njih su već ušle u historiju. 8. mart se treba slaviti, ali se značaj žene mora isticati svakog dana u godini – istakla je mr. Enisa Žunić.

ak 2Centralna ličnost među brojnim cijenjenim damama koje su svojim prisustvom uveličale Svečanu akademiju posvećenu Međunarodnom danu žena, 8. martu, bila je prof. dr. Nihada Latifagić, jedna od osnivača Stranke demokratske akcije u Tuzli. Gospođa Latifagić zaokupila je pažnju prisutnih svojim spontanim izlaganjem o ličnom doživljaju 8. marta, kazavši između ostalog, kako se ovaj praznik ne tako davno obilježavao na način koji ne dolikuje dostojanstvenoj, poštenoj, vrijednoj i radinoj ženi. Ukazala je da je primjerenije Međunarodni dan žena obilježiti manifestacijama koje će naglasiti ličnost žene kao majke, supruge, člana društva koji nosi izuzetno veliku odgovornost. „ Ulogu majke smatram najdostojanstvenijom, najtežom, ali i najljepšom ulogom. Položaj žene u društvu je zakonskom legislativom uglavnom dobro riješen i to je jedna strana medalje. Međutim, sa druge strane postoji jedan neravnopravan odnos prema ženi, a to je njena pozicija na nekim odgovornijim funkcijama na višim nivoima vlasti ili u društvu.  Žena tu još ne uspijeva dovoljno da se izbori za sebe s obzirom na svoju sposobnost, stručnost i odgovornost. I moram reći, ona to neće ni uspjeti ako ne bude imala razumijevanje i podršku muškarca“.  

Prof. dr. Sunčica Mašić, članica Izvršnog odbora Asocijacije žena OO SDA Tuzla kazala je da praznik 8. mart predstavlja dan kada bi se svi političari u BiH morali zapitati kakav je uistinu položaj žene u bosanskohercegovačkom društvu napomenuvši da ženska populacija u našoj zemlji čini oko 51 % stanovništva. „ Siromaštvo, ekonomske i socijalne teškoće u bh. društvu u prvom redu pogađaju žene i djecu. S obzirom na veliki broj nezaposlenih žena u Bosni i Hercegovini, skoro njih 50 % u slučaju bolesti nisu zbrinute i socijalno obezbijeđene. Njihov položaj u bh. društvu je još uvijek generalno nezadovoljavajući, posebno u oblastima zapošljavanja, odlučivanja, zastupljenosti u organima vlasti i privredi. Međunarodni dan žena ne bi trebao biti samo potrošački praznik, nego prilika da se sumiraju rezultati, ono što je urađeno i što bi trebalo da se uradi kako bi se položaj žena u društvu unaprijedio „.

Prisutnima se umjesto gospođe Zekije Sulejmanović koja je bila odsutna iz zdravstvenih razloga, obratila njena kćerka mr. Sanela Hadžimehmedović, članica Izvršnog odbora Asocijacije žena OO SDA Tuzla i nekadašnjeg Muslimanskog omladinskog saveza, koja je govorila o radu Asocijacije žena MO Gornje Tuzle. Upravo taj ogranak Asocijacije je i utemeljila gospođa Sulejmanović.

ak 3Na kraju Svečane akademije, nakon što je uručio novčane donacije, predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević je pozvao žene da pruže podršku jedna drugoj i to naročito u izbornom procesu, kako bi zauzele što bolji položaj u društvu. Svečanost je svojim stihovima uljepšala pjesnikinja Ljubica Itebejac, dugogodišnja članica SDA i Bošnjačke zajednice kulture „ Preporod „.

 

 

 

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla