Edis Bajić, predsjednik AM SDA Tuzla i vijećnik SDA Tuzla u OV Tuzla, uspješno završio Političke studije Vijeća Evrope i učestvovao na Svjetskom forumu za demokratiju Vijeća Evrope

edis2

Edis Bajić, predsjednik AM SDA Tuzla i vijećnik SDA Tuzla u OV Tuzla, uspješno završio Političke studije Vijeća Evrope i učestvovao na Svjetskom forumu za demokratiju Vijeća Evrope


Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope u Strasbourgu se od 23. do 29. novembra održavao Svjetski forum za demokratiju 2013.

Forum je obrađivao brojne teme poput različitih vidova demokratije, online peticija, javnih debata ili transparentnosti u cilju jačanja demokratskih vrijednosti.

Iz Bosne i Hercegovine kao učesnici pojavili su se polaznici Političke škole Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, a u ime SDA to su bili Asmir Ćufurović, Adil Šuta i Edis Bajić, kojima su ovom prilikom dodjeljeni i certifikati o uspješno završenoj Političkoj školi Vijeća Evrope.

edis1
Na Svjetskom forumu za demokratiju, istaknuta je potreba za promovisanje online pismenosti i podizanje svijesti o rizicima na privatnost i zaštitu podataka . Političke stranke i institucije imaju ogroman potencijal da se poveća odgovornost i transparentnost na internetu.

O ovim pitanjima je raspravljalo oko 1000 učesnika iz više od 100 zemalja koji su se okupili u Strasbourgu , u Francuskoj , na Svjetskom forumu za demokratiju.

Rasprave su se temeljile na stvarnim primjerima. U dvadeset i jednom Forumu analizirane su trideset i tri digitalne platforme za sudjelovanje i inicijative, procjene njihovog utjecaja.

Mnogi od njih će ojačati legitimitet, transparentnost vladajućih institucija i pomoći ponovno izgraditi odnos povjerenja između građana i njihovih predstavnika .

Zaključeno je da je neophodno jako partnerstvo između međunarodnih i domaćih aktera. Vijeće Europe je spremno odigrati svoju ulogu i poziva ostale partnere da se pridruže u naporima na rješavanju tih izazova .

Učesnici Foruma Vijeća Evrope dodijelili su nagradu za demokratske inovacije ženama Ugande mreže ( WOUGNET ).

edisa3

sda.ba