Asocijacija žena OO SDA Tuzla organizovala predavanje „ Žene u poduzetništvu „

poduzetnistvo 1

Asocijacija žena OO SDA Tuzla organizovala predavanje „ Žene u poduzetništvu „

Asocijacija žena OO SDA Tuzla organizovala je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „ Derviš Sušić „ Tuzla veoma zanimljivo predavanje na temu „Žene u poduzetništvu„. Predavač je bio diplomirani ekonomist Almir Paočić, projekt menadžer i predsjednik Udruženja ekonomista ABC, koji je svoja stečena znanja imao priliku da prezentira i van granica naše zemlje.

 

 

 

Predavanje je imalo za cilj da pomogne ženama da se osposobe i kvalitetno osmisle svoj poslovni poduhvat, odnosno da se upoznaju sa pojmovima poduzetništva, poduzetničkih ideja, prilika itd. Paočić je istakao da je u Bosni i Hercegovini potrebno da se upravo poduzetništvo prihvati kao filozofija življenja i da se svi trebaju okrenuti ka tržišnoj ekonomiji. Dosadašnja iskustva govore da je ono čime se novopečene poduzetnice najčešće odlučuju baviti uslužna djelatnost ili kućna radinost odnosno proizvodnja.

poduzetnistvo 2Prisutne dame imale su priliku i da čuju koje su to trendovske djelatnosti  trenutno razvijene u svijetu i na koji način se mogu pokrenuti ovdje bez obzira da li kao primarno ili dodatno zanimanje. Takođe, ono što je predočio Almir Paočić u svom izlaganju potaknulo je slušaoce da stvore drugačiju viziju bosanske žene od one koju su eventualno imali, dakle da su žene u velikoj mjeri ulogu domaćice zamijenile ulogom poslovne žene koja je ravnopravna muškarcu.

Predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla mr. Enisa Žunić je naglasila da je ovo predavanje samo jedno u nizu aktivnosti koje Asocijacija planira da realizuje u 2011. godini. Upravo tema „ Žene u poduzetništvu „ je ocijenjena kao veoma interesantna jer je, kako se moglo čuti,  u BiH nažalost takva situacija da mnogi ostaju bez posla, odnosno bez sredstava za život te je ovo prilika da se nauče i kako do njih ponovo da dođu pokretanjem vlastitog biznisa.

Asocijacija žena OO SDA Tuzla i u narednom periodu planira da organizuje predavanja na sličnu temu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla