Asocijacija žena GO SDA Tuzla: Upriličen Okrugli sto pod nazivom ” Uloga žene u izgradnji bosansko-hercegovačkog društva”

2803

Asocijacija žena GO SDA Tuzla: Upriličen Okrugli sto pod nazivom ” Uloga žene u izgradnji bosansko-hercegovačkog društva”


„ Hrabrost bosanske žene, njena snaga, ponos, bile su jedan od odlučujućih činilaca u borbi Bosne i naroda za opstanak“. Ovim citatom rahmetli Alije Izetbegovića prvog predsjednika nezavisne RBiH i prvog i počasnog predsjednika SDA, otvoren je Okrugli sto pod nazivom ” Uloga žene u izgradnji bosansko-hercegovačkog društva” koji je u BKC-u u Tuzli organizovalo Povjereništvo Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla.

Ovaj događaj okupio je uspješne dame, koje su imale vrlo interesantna i poučna izlaganja iz oblasti svoga rada i djelovanja.

 

Teme koje su obrađene su : Žena iz medija-graditelj društva – Nura Ahmetbegović; Zdravlje i osmijeh u nama, po definiciji WHO – dr. Amila Bećirović, ljekar savjetnik u Zavodu zdravstvenog osiguranja ; Natalitet i opstanak bh. društva – mr.med.sci Zumra Begić ; Očuvanje kulturnog identiteta kroz sevdah – Nisveta Sejdić ; Žena kao aktivni sudionik u odbrani BiH – Amira Hasić, prof. ; Razvoj ličnosti kroz socijalne odnose – Sanita Bajramović, prof. ; Živjeti uz PTSP/ sa aspekta žene i supruge – Elvisa Murić ; Značaj porodice i društva u unaprijedjivanju mentalnog zdravlja žena – Sadika Prohić, dipl.psiholog ; Ravnopravnost spolova/položaj zene u društvu – dipl. pravnik Alma Fejzić ; Širi aspekt doprinosa žene u društvu – dipl. pravnik Mersija Jašarević ; Doprinos žene/ljekara u odbrani BiH – Prim.dr. Indira Karamujić.

Predsjednica Povjereništva Asocijacije žena GO SDA Tuzla, mr.sci. Jasna Hadžiselimović kazala je da je ovo veoma značajan događaj koji je na jednom mjestu okupio žene, majke, supruge, sestre koje svojim primjerom svakodnevno dokazuju koliko žena može biti jaka i uspješna na svim poljima, od porodice do radnog mjesta i uzor u svojoj sredini.

„ Upravo žene su pokretači procesa, u svom bližem okruženju, ali i šire. Ovim Okruglim stolom smo željele upravo pokazati kao žene, shodno svojim kompetencijama, mogu dati doprinos u kreiranju i usmjeravanju društva, ali da mogu biti i neposredni sudionik procesa kao što su to bile u odbrani Bosne i Hercegovine.

U stanju su da se nose i kao supruge demobilisanih boraca koji imaju PTSP ili neko drugo stečeno oboljenje i da budu im jaka podrška, ali isto tako i na mnogim drugim poljima pokazuju hrabrost, snagu, stručnost.

Tendencija je da više od 40 % žena aktivno učestvuje u društvenim i političkim procesima kako bismo se približili evropskim uzusima.

Želimo pokazati da žena daje puno veći doprinos u okviru društvene zajednice, krećući od porodice kao kreator privatnih, kulturnih i društvenih okolnosti itd. Žene mogu obnašati visoke menadžerske, političke funkcije kao i druge funkcije u zdravstvu, prosvjeti, medijima itd.

Naše učesnice Okruglog stola su danas iznijele paletu uloga žene u raznim sferama djelovanja i pokazale su da je žena mnogo više nego tih 40 % kreator društvenih procesa kako u zajednici, tako i individualno – kazala je predsjednica AŽ SDA Tuzla mr.sci. Jasna Hadžiselimović.

Nakon sabranih diskusija koje su iznesene na ovom Okruglom stolu biće štampan zbornik sa zaključcima.

DSC 0006 800x534

DSC 0009 800x534

DSC 0011 800x534

DSC 0025 800x534

DSC 0032 800x534DSC 0041 800x534

DSC 0049 800x534

DSC 0050 800x534

DSC 0033 800x534