Aktivno učešće predstavnica Asocijacije žena SDA BiH na Regional Women’s Round Table Conference on Balkan’s Road to EU Integration

2en

Aktivno učešće predstavnica Asocijacije žena SDA BiH na Regional Women’s Round Table Conference on Balkan’s Road to EU Integration

Na poziv i u organizaciji Jarl Hjalmarson Foundation ( JHS ) iz Švedske, Regional Women’s Round Table Conference on Balkan’s Road to EU Integration, održanoj u Nynashamnu, Švedska, u periodu od 6 – 8. decembra 2013.godine, boravile su predstavnice Asocijacije žena SDA BiH. Delegaciju su činile: dr. Nermina Kapetanović, predsjednica AŽ BiH, zastupnica u Domu naroda BiH, Zibija Muslić-Bibanović, predsjednica AŽ SDA Bihać, mr. sc. Nina Salkić, predsjednica AŽ SDA Maglaj i mr. sc. Enisa Žunić, predsjednica AŽ SDA Tuzla. Konferenciju je otvorila Josephine Stone iz Australije, dopredsjednica IWDU –a.


Na Konferenciji su iz Bosne i Hercegovine učestvovale i predstavnice PDP BiH, te predstavnice vodećih političkih stranaka iz Australije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Gruzije, Švedske i Nikaragve.

Četiri osnovne teme su obrađene u oficijelnom dijelu Konferencije, i to:

Kako promovisati daljnje evropske integracije na Balkanu?
Kako povećati zastupljenost žena u politici?
Rješavanje graničnih sukoba – kako nastaviti naprijed?
Prekogranična saradnja i borba protiv trafikinga.

3en
Dr. Nermina Kapetanović je moderirala određene sesije, a sve članice delegacije su aktivno učestvovale u diskusijama i donošenju bitnih zaključaka. Konferencija je doprinijela uspostavljanju bolje saradnje među ženama različitih političkih i nacionalnih opredjeljenja, te svojim kvalitetom pokazala da se žene i te kako uspješno mogu baviti svim pitanjima koje se stavljaju pred nas u skladu sa najnovijim dešavanjima u našem okruženju i svijetu.

Delegacija AŽ SDA BiH je dala vidan i zapažen doprinos značaju Konferencije.

sda.ba