AŽ SDA Tuzla i Asocijacija Fatma uz Žene Srebrenice: Osuđujemo postrojavanje četnika u Višegradu

1103 sreb2

AŽ SDA Tuzla i Asocijacija Fatma uz Žene Srebrenice: Osuđujemo postrojavanje četnika u Višegradu

Članice Udruženja ‘Žene Srebrenice’ i danas su se okupile na mirnim protestima u Tuzli, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kad se dogodio genocid u Srebrenici.

Kolona se mirno kretala do Gradske česme odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku ‘Istina nama, kazna zločincima’.

Mirnom protestu u Tuzli 11. marta Udruženju građana ‘Žene Srebrenice’ su se pridružile i žene iz Medžlisa Tuzla, Asocijacija žena SDA Tuzla, Asocijacija Fatma, te brojni građani.

– Najoštrije osuđujemo okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene s tog skupa. Apelujemo na prava svake majke na pravdu i mir koji im se treba priuštiti ako ne može ukop i pronalazak svojih mrtvih i nestalih. Ono je bilo terorističko okupljanje i to ubuduće treba zabraniti i kazniti – kazala je predsjednica Asocijacije žena GO SDA Tuzla Jasna Hadžiselimović.

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću biće objelodanjena za devet dana u Haškom tribunalu. Majke Srebrenice se nadaju da će zločince stići ruka pravde.

– Iskrena da budem plašim se ishoda drugostepene presude za Radovana Karadžića. Znamo šta se događalo u toku prvostepenog postupka i da je došlo do promjene sudija – kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

– Hoćemo pravdu. Očekujemo da će zločinac u drugostepenom postupku dobiti kaznu kakvu zaslužuje – kaže Nura Begović, članica Udruženja građana “Žene Srebrenice” koja će 20. marta biti u Haškom tribunalu.


1103 sreb1