ZVIZDIĆ ODGOVORIO IVANIĆU: „Nesuvisla je izjava da Izetbegović i SDA prizivaju rat. To je podla zamjena teza“!

aabb 2-e1524029602295-400x195

ZVIZDIĆ ODGOVORIO IVANIĆU: „Nesuvisla je izjava da Izetbegović i SDA prizivaju rat. To je podla zamjena teza“!


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prokomentirao je za „Slobodnu Bosnu” jučerašnju izjavu Mladena Ivanića koji je šefa SDA, Bakira Izetbegovića optužio da izjavom o namjenskoj industriji „priziva rat”.

„Ta je primjedba potpuno neargumentirana, pa i nesuvisla, i predstavlja najgrublju zamjenu teza i mizernu kupovinu političkih poena”, kazao je Zvizdić.

„Bosna i Hercegovina nije nikada izvršila bilo kakav akt nasilja prema svojim susjedima, niti su Bošnjaci ikada u svojoj historiji pokrenuli ili sudjelovali u bilo kojoj aktivnosti koja je mogla biti uperena protiv očuvanja cjelovitosti i državnosti Bosne i Hercegovine. Naprotiv, BiH je uvijek bila žrtvom agresije, a svježa sjećanja, posebno bošnjačkog naroda, prepuna su slika genocida i ratnih zločina. Imajući na umu takva iskustva, kao i aktuelno zabrinjavajuće naoružavanje vojnim puškama policijskih snaga MUP RS-a, praćeno paradiranjem paravojnih i ravnogorskih četničkih jedinica, o kojima Ivanić “gromoglasno” šuti, onda je sasvim jasno da je Ivanićeva konstatacija o ratnohuškačkoj retorici Bakira Izetbegovića krajnje neprimjerena i degutantna”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić tvrdi da je SDA je na čelu sa Izetbegovićem istinski integrativni faktor BiH, i nepremostiva brana povampirenim idejama podjela.

„Upravo je Izetbegović brojnim ličnim primjerima pokazao kako se na državnički način i sa institucionalnim dignitetom štiti suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”, kazao je Zvidić napominjući da je odbrana države ustavno pravo i obaveza.

Zvizdić kaže da su Bošnjaci na svojoj koži osjetili šta znači biti nenaoružan, a izložen zločinačkoj agresiji te da zbog toga s najvećom pažnjom, ali i zabrinutošću, prate bjesomučnu utrku u naoružavanju Hrvatske i Srbije, kao i neprimjereno jačanje policije RS-a.

„Ivanić treba znati da je namjenska industrija jedna od strateških privrednih grana, i važno industrijsko naslijeđe koje nije rasprodano nego sačuvano i razvijeno do zavidnog nivoa. To je uspješni domaći i izvozni potencijal BiH, i na sreću svih dobronamjernih građana BiH, biće sve jači, savremeniji i konkurentniji”, kazao je Zvizdić dodavši da razvoj namjenske industrije niko dobronamjeran ne može niti treba vidjeti kao prijetnju miru i sigurnosti.

Slobodna Bosna