Zumra Begić, poslanica u Skupštini TK, ponudila rješenje za obespravljene učenike OŠ Doborovci

Zumra Begić, poslanica u Skupštini TK, ponudila rješenje za obespravljene učenike OŠ Doborovci

Dijeljenje

Imajući u vidu da Školski odbor JU OŠ „Doborovci“ Gračanica nije imenovao direktora škole, odnosno činjenicu da učenici devetog razreda nisu dobili diplome čime im je uskraćeno pravo na obrazovanje i ravnopravno učestvovanje u konkursnoj proceduri za prijem učenika u srednje škole, na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zakazanoj za 23. juna 2021. godine, poslanica Zumra Begić (SDA) pokrenut ću inicijativu i zatražiti da se poslanici izjasne o sljedećem zaključku:

„Zadužuje se Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i srednje škole čiji je osnivač Tuzlanski kanton da osiguraju upis učenicima devetog razreda JU OŠ „Doborovci“ Gračanica u srednje škole za zanimanja/stručna zvanja koja žele, uz uslov da ispunjavaju propisani bodovni minimum“.

– Školski odbor JU OŠ „Doborovci“ Gračanica kojeg je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona nije imenovala direktora ove škole, čime je nanijela štetu učenicima koji su uredno završila deveti razred i položila eksternu maturu. S druge strane, Ministarstvo obrazovanja i nauke je utvrdilo da prvi upisni rok za upis učenika u prvi razred srednje škole traje do 11.6.2021. godine, znajući pri tome da učenici iz navedene škole ne mogu ravnopravno učestvovati u konkursnoj proceduri, čime je narušeno njihovo pravo utvrđeno brojnim konvencijama koje je ratifikovala država Bosne i Hercegovine  – navodi Zumra Begić, koja je  inicijativom na sjednici Skupštine održane 26. 05. 2021. ukazala da bi moglo doći do slučajeva kakav danas na žalost imaju učenici u OŠ Doborovci.

Zastupnica u Skupštini TK je kako ističe u svojoj objavi na društvenim mrežama javno pozvala relevantne pravne institucije, Misiju OSCE u Bosni i Hercegovini, nevladine organizacije i druge da zaštite pravo učenika koji nisu odgovorni za nesposobnost Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva.

– Pozivam kolege poslanike da podrže inicijativu i usvoje predloženi zaključak kako bi zaštitili pravo djece. Napominjem da problem OŠ”Doborovci” Gračanica nije jedinstven na području Tuzlanskog kantona kada je u pitanju imenovanje vd direktora, odnosno privremenih školskih odbora. Vlada TK je suprodno Uredbi o načinu imenovanja privremenih školskih odbora grubo prekršila istu i imenovala školske odbore, odosno članove ŠO ispred reda nastavnika, koji nisu bili u prijedlozima nastavničkog vijeća. Ovdje govorim naprimjer o OŠ ”Lukavica” koja je tri puta ponavljala postupke, sprovodila proceduru oko izbora kandidata ispred reda uposlenika i Vijeća roditelja, ali očito dostavljena imena nisu odgovarala te nisu ni imenovani ispred Vlade, odnosno kadrovske komisije. Rješenje o imenovanju nastalo na ovaj način suprotno Uredbi.

Ističe da na žalost ovo nije jedinstven slučaj potvrđuju i ponovljene procedure u OŠ ” Sjenjak”, zatim OŠ”Lukavac Grad” kao i prethodno navedena OŠ ,,Lukavica“, ali i dalje je najveći problem u OŠ ”Doborovci” gdje djeca nisu dobila svjedočanstva, a gdje šihtaricu o plati potpisuje sekretar. Sekretar nema ovlasti da potpiše ikakav dokument, a naročito ne šihtaricu kojom se isplaćuje novac iz budžeta TK, navodi poslanica Zumra Begić.