Završen sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a sa predstavnicima MMF-a: Deblokirano 330 miliona eura za BiH

Završen sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a sa predstavnicima MMF-a: Deblokirano 330 miliona eura za BiH

Okončan je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Na sastanku je postignut dogovor, te je na taj način deblokiran iznos od 330 miliona eura, koliko je MMF namijenio za BiH kako bi se naša zemlja lakše izborila sa pandemijom koronavirusa i njenim negativnim posljedicama.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je postignut solidan dogovor, te da će se raspodjela sredstava MMF-a vršiti na način da će FBiH pripasti 62 posto ukupnog iznosa, a entitetu RS 38 posto.

– Odvojit ćemo po pola procenta za Brčko. Unutar FBiH napravit ćemo dogovor o distribuciji jer kantoni nose veliki dio obaveza kada je u pitanju zdravstvo, policija i kada su u pitanju biroi rada, odnosno ljudi koji su ostali bez posla. Taj teret je pretežno na kantonima, tako da ćemo dogovoriti te procente u narednim danima – izjavio je Izetbegović nakon sastanka.

Izetbegović je kazao da je dogovoreno i formiranje jednog koorinacionog tijela, koje će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, a u kojem će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, te ministar sigurnosti i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je nakon sastanka kazao da su ovo vanredna vremena koja zahtijevaju vanredna rješenja. Naglasio je da je BiH pružila adekvatan odgovor na pandemiju koronavirusa.

– Ja sam danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima, na kojem je postignut važan dogovor u smislu daljih dogovora. Postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jednog kooridinacionog tijela sa fokusom na rad u socioekonomskom dijelu – izjavio je Sattler.

Naglasio je da su lideri postigli saglasnost oko aranžmana sa MMF-om, ali i oko sredstava koje bi našoj zemlji trebala uplatiti EU. Ambasador SAD-a Eric Nelson je pohvalio postizanje dogovora, koji će, kako je kazao, omogućiti MMF-u da brže reagira.

– Demokratske vlasti moraju funkcionirati drugačije u kriznim trenucima. Treba da rade na više koordinirani način, da postoji više povjerenja i više transparentnosti, te da se brže djeluje – poručio je Nelson.

Naglasio je da je novo koordinaciono tijelo treba pomoći da se brže i efektnije djeluje, te da u ovim pregovorima nije bitno ko gubi ili dobija i da je ovo vrijeme u kojem svi patimo podjednako, da svi trebamo djelovati zajednički u korist općeg dobra.

 

Izvor: Faktor