Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

20sjednicaoosdatz001

Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla


Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u ponedjeljak, 9. aprila ove godine, 20. redovnu sjednicu u proširenom sazivu. Pored članova Odbora, sjednici su prisustvovali i brojni uvaženi članovi SDA Tuzla iz političkog, zdravstvenog, obrazovnog, kulturnog i sportskog miljea.

Na samom početku zasjedanja, predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević, svim građanima Tuzle, a posebno članovima Stranke, uputio je čestitke u povodu 4. aprila, Dana početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH. Čestitke su u ime Općinskog odbora upućene i katolicima koji su obilježili Uskrs.

Informacija o aktivnostima Izvršnog odbora SDA Tuzla u proteklom periodu kao i Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla bila je prva tačka dnevnog reda koju su kao uvodničari prezentirali predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević i prim.dr. Mirsad Malohodžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

20sjednicaoosdatz057
Istaknuto je da je SDA Tuzla u posljednja dva mjeseca, otkako je održana posljednja sjednica Općinskog odbora, uspješno obilježila nekoliko značajnih događaja: 21. godišnjicu Asocijacije mladih OO SDA Tuzla u okviru čega je upriličena i svečana promocija Političke akademije SDA i njenih polaznika iz Tuzlanskog kantona, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart, Osmi mart – Dan žena te 4. april, početak pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH. Takođe, radne grupe po mjesnim ograncima SDA Tuzla su održale niz konstruktivnih radnih sastanaka, a u skladu sa zaključcima Izvršnog odbora SDA Tuzla uspješno je sprovođena i kandidaciona procedura u mjesnim ograncima. Što se tiče rada Savjeta unutar Stranke, u proteklom periodu je naglašene aktivnosti imao Savjet za nauku i obrazovanje SDA Tuzla.

20sjednicaoosdatz049
Kada je riječ o radu Kluba vijećnika SDA, prim. dr. Mirsad Malohodžić, upoznao je Općinski odbor sa najbitnijim Odlukama koje su usvojene na posljednje dvije sjednice Vijeća. Najbitnija od njih, a čije usvajanje vijećnici SDA nisu podržali, bila je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora JKP ” Komunalac” d.o.o Tuzla o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju cijena odvoza sanitarnog otpada na području općine Tuzla čime je pored redovne cijene na komunalne usluge građanima Tuzle od 1. aprila uvedena i taksa od 2 KM za nabavku, održavanje i zamjenu, dezinfekciju i dezinskeciju posuda za komunalni otpad te odvoz i deponovanje pepela, šljake i krutog otpada. Druga značajna tačka koja je podržana od Kluba vijećnika SDA bilo je usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kreditnom zaduženju Općine Tuzla koja podrazumijeva da se Općina Tuzla zaduži za još dodatna dva miliona KM-a tako da bi ukupno kreditno zaduženje iznosilo 7 miliona KM-a, ali pod znatno povoljnijim uslovima kreditiranja nego kako je to prvobitno bilo predviđeno.

Nakon izlaganja oba uvodničara, ova tačka dnevnog reda je jednoglasno prihvaćena.

20sjednicaoosdatz063
Centralna tačka 20. redovne sjednice Općinskog odbora SDA Tuzla bila je razmatranje i usvajanje Nacrta „ Programa rada Operativnog izbornog štaba OO SDA Tuzla „ kao i Nacrta „ Platforme OO SDA Tuzla za Općinske izbore 2012. godine”. Veliki broj članova Općinskog odbora SDA Tuzla je uzeo učešće u raspravi o ovim materijalima uz davanje dopunskih prijedloga na Nacrt Platforme, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle.

Općinski odbor SDA Tuzla je navedene dokumente jednoglasno usvojio u formi Nacrta, a određen je rok od deset dana, odnosno do 20. aprila ove godine, za dostavu pisanih prijedloga o eventualnim izmjenama i dopunama. Izvršni odbor i Operativni izborni štab su zaduženi od strane Općinskog odbora da nakon toga sačine kompletan i konačan materijal – Program rada Operativnog izbornog štaba OO SDA Tuzla i Platformu OO SDA Tuzla za Općinske izbore 2012.godine.

(fotografije sa sjednice se nalaze u foto galeriji)

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla