Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla: Jednoglasna podrška Salki Bukvareviću za mjesto ministra za boračka pitanja TK

oo1

Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla: Jednoglasna podrška Salki Bukvareviću za mjesto ministra za boračka pitanja TK

Implementacija izbornih rezultata Općih izbora 2010. godine, Informacija o pregovorima o formiranju Vlade Tuzlanskog kantona sa SDP-om te prijedlog kandidata za ministarska mjesta u kantonalnoj vladi bile su glavne teme 13. redovne sjednice Općinskog odbora SDA Tuzla. Kako je rečeno, ulažu se ogromni napori u uspostavljanju vlasti u Tuzlanskom kantonu, u čemu učestvuju i općinski i kantonalni odbori.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona i član Izvršnog odbora SDA TK Bajazit Jašarević, koji je ujedno i član tima za pregovore sa SDP-om, upoznao je prisutne sa tokom pregovaranja čiji je krajnji ishod raspodjela ministarskih mjesta u Vladi Tuzlanskog kantona prema principu 6:5:1. Naime, SDA će u naredne četiri godine biti na čelu Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice.  SDP-u su pripala sljedeća ministarstva: Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.  Narodnoj stranci Radom za boljitak  će najvjerovatnije pripasti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Zajednički stav SDA i SDP-a je da u okviru bilo kojeg ministarstva neće biti tzv. vertikale. To znači da ako je neko dobio Ministarstvo zdravstva, onda UKC Tuzla ne može pripasti istoj opciji.

Jašarević je istakao da se uspjela postići saglasnost da u zajedničku platformu uđe Zakon o poticaju privredi, što bi za ovu oblast značilo dodatnih 3 % sredstava u Budžetu. Obje strane su raspoložene da se odmah uđe u izradu tog zakona.

Što se tiče raspodjele ministarskih mjesta, u okviru pet ministarstva koja su pripala Stranci demokratske akcije jedan ministar će biti iz reda drugih konstitutivnih naroda, međutim još uvijek nisu dogovorena imena budućih funkcionera. Stav Izvršnog odbora Stranke, koji je iznio potpredsjednik Mirsad Malohodžić, je da najmanje jedno ministarsko mjesto pripadne članu Općinskog odbora SDA Tuzla. U skladu s tim, Izvršni odbor i Kadrovska komisija su predložili aktuelnog predsjednika OO SDA Tuzla mr. Salku Bukvarevića za ministra za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona. Ovi zaključci su jednoglasno usvojeni uz konstataciju da je veoma važno da jedno od ministarskih mjesta pripadne kandidatu iz Tuzle.

oo 2Izbor mr. Salke Bukvarevića na mjesto ministra za boračka pitanja TK podržavaju i borci iz Tuzle koji su procentualno najzastupljeniji u ukupnom broju boračke populacije Tuzlanskog kantona.

„ Salko Bukvarević, jedan od članova Patriotske lige u ovoj regiji je cijelo vrijeme rata proveo u redovima Armije RBiH. Od samog početka je u Stranci demokratske akcije i kao političar je uvijek imao razumijevanja za borce, a isto tako i kao vijećnik i kao predsjednik i kao poslanik u Skupštini. Borci su zahvaljujući njemu ostvarili mnoga prava. Njegovim amandmanom je izmijenjen Zakon o dopunskim pravima boraca. Osluškujući stavove i kantonalnih saveza SDA, Salko Bukvarević ima podršku i drugih općina „ – kazao je Muhamed Alić predsjednik Koordinacijskog tijela boračkih organizacija općine Tuzla. Ovakav stav boraca podržao je i predsjednik Skupštine TK Bajazit Jašarević, koji je naglasio da je u utrci za Ministarstvo za boračka pitanja oštra konkurencija jer svi općinski odbori podržavaju svoje kandidate, ali da je Bukvarević ipak najkompetentniji. To mišljenje dijeli i prof.dr. Salih Kulenović predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona.

Kadrovskoj komisiji SDA Tuzlanskog kantona prijedlozi kandidata za pojedine pozicije ministara trebaju biti dostavljeni do 24. januara ove godine nakon čega će novi usvojeni prijedlozi biti upućeni Izvršnom odboru SDA TK koji će utvrditi listu kandidata i dostaviti je na saglasnost Predsjedništvu SDA BiH.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla