Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

27oosda034

Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u ponedjeljak 18. februara 2013. godine dvadesetisedmu redovnu sjednicu, u proširenom sazivu. Pored članova Odbora, sjednici su prisustvovali i brojni uvaženi članovi SDA Tuzla iz političkog, zdravstvenog, obrazovnog, kulturnog i sportskog miljea.

Na samom početku zasjedanja, predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević, uputio je čestitke Asocijaciji mladih OO SDA Tuzla u povodu 22. godišnjice Asocijacije koja se navršila 16. februara ove godine.


Informacija o aktuelnoj političkoj situaciji te o aktivnostima Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva bila je prva tačka dnevnog reda koju su kao uvodničari prezentirali član Izvršnog odbora SDA Tuzlanskog kantona gospodin Bajazit Jašarević te predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević.

Istaknuto je da su Predsjedništvo SDA BiH i Izvršni odbor SDA TK donijeli odluku da se ide u formiranje nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu.

Rečeno je i da je potrebno snažno obnoviti rad Savjeta Stranke na svakom nivou političke vlasti, a pogotovo u Tuzli, na čemu se i radi. Radna tijela Općinskog odbora SDA Tuzla, Asocijacija mladih i Asocijacija žena i ogranci bilježe pojačane aktivnosti te je održan veliki broj sastanaka.

27oosda027
Takođe, Klub vijećnika je u proteklom periodu bio vrlo aktivan. U januaru ove godine amandmani Stranke demokratske akcije Tuzla na Program rada Općinskog vijeća za 2013. godinu su usvojeni. Predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević je i ovom prilikom pozvao sve one koji imaju vijećnička pitanja ili inicijative, da ih dostave u Stranku kako bi to moglo ići u dalju proceduru na Vijeće. Takođe, uvodi se i „ Vijećnički sat” po mjesnim zajednicama gdje će svi građani imati priliku jednom mjesečno vijećnicima SDA iznijeti svoje stavove, ideje, komunalne probleme sa kojima se suočavaju u svojoj sredini, a vijećnici će se na sjednicama Općinskog vijeća zalagati da se ta pitanja riješe kako bi život stanovnika našeg grada bio bolji i kvalitetniji.

27oosda015
Predsjednik Bukvarević se posebno zahvalio svim članovima Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva i predsjednicima ogranaka na predanom radu na terenu u proteklom periodu i velikom broju sastanaka uz aktivno učešće građana i pravilno informisanje o važnosti predstojećeg popisa, uz otklanjanje nejasnoća. OO SDA Tuzla je ozbiljno shvatio Odluku Predsjedništva SDA od 5.12. 2012. godine da se na svakom nivou Stranke formiraju Operativni timovi koji trebaju građanima približiti informacije i stavove Stranke demokratske akcije o popisu stanovništva. Naglašeno je da je prvo i osnovno za šta se zalaže SDA, slobodno izjašnjavanje svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Učešće u diskusiji uzeo je veliki broj prisutnih, a Općinski odbor SDA Tuzla je po okončanju iscrpne rasprave ovu tačku jednoglasno usvojio te je zadužen Izvršni odbor da razmotri sve iznesene sugestije i prijedloge uključujući u njihovo razmatranje i Savjete i Komisije OO SDA Tuzla. Zadužen je Izvršni odbor, Operativni tim Tuzla i mjesni odbori da u kontinuitetu nastave sa aktivnostima u vezi sa popisom stanovništva.

27oosda008
Druga, tačka 27. redovne sjednice OO SDA Tuzla bilo je Razmatranje akata Konvencije i Glavnog odbora SDA BiH. Uvodničar je bio predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević koji je istakao da je Konvencija još jedanput potvrdila jedinstvo i snagu SDA te i to da je Stranka demokratske akcije jedina ozbiljna politička snaga koja je u stanju da zaustavi procese razgradnje Bosne i Hercegovine.

27oosda022
Razlog osnivanja, postojanja i djelovanja SDA je borba za multietničku, modernu evropsku Bosnu i Hercegovinu. SDA je trajno opredijeljena za suverenu i cjelovitu BiH – državu ravnopravnih naroda i građana. Stranka demokratske akcije odlučna je da poštuje, štiti i unaprjeđuje ljudska prava i slobode, etnička, vjerska, kulturološka i druga kolektivna prava.

Potvrđujući Deklaraciju i rezolucije Petog kongresa SDA kao strateške pravce i ciljeve djelovanja u predstojećem periodu do Šestog kongresa, a sa ciljem odgovora i definisanja stavova SDA po aktuelnim političkim pitanjima, delegati Konvencije SDA održane 01.februara 2013. godine su u Sarajevu usvojili Programsku platformu prioriteta djelovanja SDA u periodu 2013.-2015. godina. Platformom su obuhvaćeni stavovi SDA o ustavnim reformama, državnoj imovini, ekonomskoj politici i politici razvoja, vanjskoj politici i euroatlanskim integracijama, održivom povratku izbjeglih i raseljenih, popisu stanovništva, uređenju Grada Mostara, reorganizaciji Stranke, podršci radu institucija za borbu protiv kriminala i procesuiranju ratnih zločinaca te ostala aktuelna pitanja.

27oosda026
Na osnovu odluka Konvencije i Glavnog odbora SDA BiH, Općinski odbor SDA Tuzla zadužio je Izvršni odbor, predsjednika OO SDA Tuzla i Izbornu komisiju da u skladu sa tim provedu sve  aktivnosti u zadanim rokovima.

27oosda013
Treća tačka 27. redovne sjednice Općinskog odbora SDA Tuzla bilo je razmatranje tekućih pitanja. U okviru toga predsjednik Bukvarević je izvijestio Općinski odbor o obilježavanju 22. godišnjice Asocijacije mladih SDA Tuzla, aktivnostima koje su provedene i koje slijede u sklopu tog obilježavanja.

Kao i svake godine, članovi OO SDA Tuzla će nizom aktivnosti obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart. Glavni događaj biće tradicionalni koncert pod nazivom „ Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca” na kojem će nastupiti izvođači sevdalinki, horovi i folklorni ansambl. Koncert se organizuje u BKC-u Tuzla u četvrtak 28. februara u 19h, pod pokroviteljstvom Općinskog odbora SDA Tuzla. Ulaz za sve je slobodan. Ovom prilikom Općinski odbor SDA Tuzla je pozvao sve građane da prisustvuju toj manifestaciji.

Kada je riječ obilježavanju 8. marta, Međunarodnog dana žena, Općinski odbor SDA Tuzla će upriličiti redovni prijem za članice i simpatizerke Stranke. Termin i mjesto će biti naknadno utvrđeni.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla