Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

23oosdatuzla002

Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

 

 

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u srijedu 18. jula 2012. godine sjednicu u proširenom sazivu. Na dnevnom redu je, između ostalog, bilo razmatranje aktuelne političke situacije te operativnog plana aktivnosti za predstojeće Općinske izbore 2012. godine.

23oosdatuzla018

OO SDA Tuzla je uputio čestitku predsjedniku SDA BiH Sulejmanu Tihiću u vezi sa Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji koju je predsjednik Tihić u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio za ocjenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine na području entiteta RS.

Kako je istakao predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla, dr. Salko Bukvarević citirajući predsjednika SDA BiH, ovo je sigurno jedna od najvažnijih Odluka Ustavnog suda BiH u ravni Odluke o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH koja ima svoj ustavno-pravni, ali i politički značaj. „ Ovom presudom se potvrđuje kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i u cijelosti odbacuju teze da je BiH nastala od dva entiteta. Jasno i nedvosmisleno je utvrđeno da je imovina bivše SFRJ, JNA i Republike BiH vlasništvo države Bosne i Hercegovine koja je jedina ovlaštena da njome raspolaže. Presuda je još jedan dokaz kontinuiteta državotvornog djelovanja SDA – od presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju države BiH koju je inicirao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, osnivač i predsjednik SDA Alija Izetbegović, do presuda o poništenju grba i himne RS kao diskriminirajućih u odnosu na nesrpske narode i građane koju je predsjednik Sulejman Tihić pokrenuo u svojstvu člana Predsjedništva BiH, zatim presude o poništenju Zakona o državljanstvu koji je inicirao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, do ove presude o državnoj imovini koju je pokrenuo predsjednik Tihić kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH”.

Predsjednik Bukvarević je informisao Općinski odbor SDA Tuzla i o Prijedlogu amandmana SDP-a i HDZ-a za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci. Stav SDA je da je navedeni prijedlog suprotan interesima države Bosne i Hercegovine i svih građana i naroda i stoga neprihvatljiv za Stranku.

23oosdatuzla025
Kada je riječ o operativnom planu aktivnosti za predstojeće Općinske izbore, obzirom da je nastupilo vrijeme Ramazana i godišnjih odmora, Stranka demokratske akcije Tuzla kao i uvijek do sada poštuje ovaj period i ne želi građane opterećavati intenzivnom izbornom kampanjom. Aktivnija realizacija operativnog izbornog plana će krenuti u mjesecu septembru po mjesnim zajednicama.

Ono što je u toku, a trajat će tokom jula i avgusta, su sedmične press konferencije OO SDA Tuzla na kojima se predstavljaju kandidati SDA sa liste za Općinsko vijeće Tuzla.

OO SDA Tuzla kao i svih prethodnih godina sprovodi humanitarnu akciju „ Pomoć građanima Tuzle u stanju socijalne potrebe „. Akcija traje od 20. jula do 15. avgusta 2012. godine, a učešće će uzeti članovi Stranke i svi drugi građani koji to žele.

Na kraju sjednice predsjednik Salko Bukvarević je u ime OO SDA Tuzla uputio čestitku građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine koji sa radošću dočekuju Ramazan sa željom da ga isposte u zdravlju i porodičnom okruženju.

(sve fotografije sa sjednice se nalaze u foto galeriji )

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla