Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

oosdatzjuni001

Zasjedao Općinski odbor SDA Tuzla

 


Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u ponedjeljak 11. juna redovnu sjednicu u proširenom sazivu. Na dnevnom redu bilo je Razmatranje aktuelne političke situacije, Informacija o provedenim aktivnostima Izvršnog odbora SDA Tuzla i Operativnog izbornog štaba u proteklom periodu i Tekuća pitanja.

O aktuelnoj političkoj situaciji u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini, prisutne su upoznali predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona gospodin Amir Fazlić, zamjenik predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona gospodin Bajazit Jašarević i predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla gospodin Salko Bukvarević. Skupu se obratila i gospođa Senija Bubić, bivša ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK koja je afirmativno govorila o dosadašnjem radu svih pet ministara u Vladi Tuzlanskog kantona iz reda Stranke demokratske akcije, koji su smijenjeni raspadom koalicije.

oosdatzjuni010
Pored članova Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla, sjednici su prisustvovali i brojni uvaženi gosti.

oosdatzjuni002
oosdatzjuni030
Razgovarano je o stvarnim razlozima raskidanja koalicije između SDP-a i SDA i istaknuto je da je neslaganje u vezi sa budžetom Bosne i Hercegovine za 2012. godinu poslužilo samo kao povod za ovaj nepromišljen i neodgovoran potez SDP-a, prije svega prema državi Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima.

Stvarni razlozi raspada ove koalicije su kontinuirana nastojanja SDP-a da od SDA napravi koalicionog poslušnika, a ne koalicionog partnera, što SDA zasigurno, rečeno je, nikada neće biti.

oosdatzjuni006
Pitanje budžeta tj. Globalnog fiskalnog okvira je pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine.

Općinskom odboru SDA Tuzla još jednom je od strane uvodničara podcrtan stav vrha Stranke da se radi o antidržavnom fiskalnom okviru koji Bosnu i Hercegovinu zaključava za naredne tri godine i ne dozvoljava rebalansiranje državnog budžeta, što u aktuelnoj situaciji nedostatka sredstava za rad mnogih agencija i institucija predstavlja i više nego neodgovoran potez SDP-a.

Kada je riječ o narednom periodu, rečeno je da treba nastaviti odgovorno raditi u skladu sa Ustavom i zakonom, a sve u cilju jačanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. SDA ponosno nastavlja sa svojim radom i pripremom za predstojeće lokalne izbore.

oosdatzjuni014
Veliki broj članova Općinskog odbora je uzeo učešće u diskusiji o izloženim tačkama dnevnog reda. Sve rasprave išle u smjeru iznalaženja još boljih rješenja za jačanje Stranke demokratske akcije, njenog demokratskog kapaciteta i privlačenja svih probosanskih snaga kako bi mogli braniti, čuvati i jačati Bosnu i Hercegovinu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla