Zasjedao Kolegij: SDA o zatvaranju granice BiH, zabrani izvoza, privredi, CIK-u

Zasjedao Kolegij: SDA o zatvaranju granice BiH, zabrani izvoza, privredi, CIK-u

SDA zahtijeva od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane Corona virusom.

Između ostalog u SDA smatraju da je neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane; selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova.

Pozivaju Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima.

Između ostalog SDA smatra da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca; omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo; formirati garancijske fondove na nivou BiH, FBiH i kantona.

SDA smatra da su izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

– Formiranje probosanskg bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus, navode iz SDA.