Zasjedalo Povjereništvo GO SDA Tuzla u proširenom sazivu: Članstvo informisano o aktuelnoj političkoj situaciji i pripremama za Kongres

20190517 183632

Zasjedalo Povjereništvo GO SDA Tuzla u proširenom sazivu: Članstvo informisano o aktuelnoj političkoj situaciji i pripremama za Kongres


Informacija o aktuelnoj političkoj situaciji bila je prva tačka dnevnog reda sjednice Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla koja je održana u petak 17. maja u proširenom sazivu jer su sjednici prisustvovali i predsjednici povjereništava mjesnih ogranaka.

Predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević je informisao prisutne da su predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

“Naš predsjednik Bakir Izetbegović i rukovodstvo SDA su svo ovo vrijeme imali mudrosti i strpljenja, bili su to dugotrajni pregovori kao bi se došlo do što je moguće šire koalicije koja u državnom parlamentu omogućava mehanizam odbrane vrlo važnih odluka za državu Bosnu i Hercegovinu. ” – kazao je predsjednik Bukvarević.

Bukvarević je govorio i o sastavu buduće Federalne vlade.

Napomenuo je i da Vijeće ministara i Vlada FBiH rade na donošenju novog Programa koji će biti zasnovan isključivo na projektima razvoja i zapošljavanja. Ovo podrazumijeva i prekompoziciju Vlade FBiH odnosno podjelu pojedinih postojećih ministarstava ili njihovo spajanje, te osnivanje novih. Njihov ukupan broj bi ipak ostao isti.

Radi se o prijedlogu Stranke demokratske akcije, a čiji je cilj uspostavljanje racionalnije, efikasnije i funkcionalnije Vlade FBiH.

Predsjednik Bukvarević iznio je i informaciju o dešavanjima oko formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Na kraju ove tačke dnevnog reda, usvojen je zaključak da

Povjereništvo Gradskog odbora SDA Tuzla i povjereništva svih mjesnih ogranaka SDA Tuzla daju jednoglasnu podršku predsjedniku SDA BiH, gospodinu Bakiru Izetbegoviću, za sve napore koje čini na jačanju i očuvanju Stranke demokratske akcije i države Bosne i Hercegovine, uprkos svim političkim udarima.

Pod drugom tačkom dnevnog reda predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla je informisao prisutne o pripremama za predstojeći Kongres SDA BiH. Sve organizacione jedinice Stranke dužne su izvršiti reevidenciju svojih članova (Gradski , Kantonalni i Regionalni odbori) do 06. juna ove godine.

Pod tekućim pitanjima Povjereništvo GO SDA Tuzla je usvojilo Odluke o izmjenama i dopunama sastava Povjereništava MO SDA Brčanska Malta i MO SDA Lipnica.

20190517 185545

20190517 183649