Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla :Klub vijećnika SDA glasao protiv rješenja o izboru predsjednika i članova u Savjetima MZ

vijecenovo011

Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla :Klub vijećnika SDA glasao protiv rješenja o izboru predsjednika i članova u Savjetima MZ

 

Danas je održana 9. redovna sjednica Općinskog vijeća Tuzla, posljednja pred predstojeću ljetnu pauzu. Prvi dio sjednice kome se posvetilo najviše vremena bio je tematski, a odnosio je na razmatranje i usvajanje razrješenja i izbora predsjednika i članova u Savjetima mjesnih zajednica općine Tuzla. Klub vijećnika SDA glasao je protiv ovih rješenja, kao i Klub vijećnika HDZ-a. Tačka je usvojena za 22 glasa “ZA” (SDP, SBB, BOSS, Tuzlanska alternativa, NSRZB, Stranka za BiH).


Stranka demokratske akcije Tuzla nije zadovoljna rezultatima pregovora o implementaciji izbornih rezultata posljednjih lokalnih izbora kada je u pitanju izbor predsjednika i članova Savjeta u mjesnim zajednicama jer je tzv. većina u Općinskom vijeću Tuzla dala prijedlog koji nije u skladu sa odredbama Statuta Općine Tuzla, naročito u onom dijelu koji kaže da se inače predsjednici i članovi Savjeta imenuju tako da se pri tome uvažavaju rezultati ostvareni u pojedinim mjesnim zajednicama. Naime, prijedlog koji je ponuđen od tzv.većine rezultira time da će SDA u petnaestak mjesnih zajednica imati svoje predstavnike na način da to neće odgovarati našem izbornom legitimitetu. U nekim mjesnim zajednicama gdje smo ostvarili izbornu pobjedu nećemo imati onaj broj članova Savjeta koji smo trebali na osnovu izbornog rezultata. To su npr. MZ Šićki Brod, Kiseljak, Pasci, Simin Han, Slavinovići. U nekim mjesnim zajednicama smo dobili mjesto u Savjetima iako tamo nemamo izborni legitimitet kao npr. u Mjesnoj zajednici Par Selo. Zbog svega ovoga Klub vijećnika SDA Tuzla nije glasao za rješenja o imenovanju predsjednika i članova Savjeta u mjesnim zajednicama općine Tuzla – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla, Sabahudin Imamović.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili Odluku o usvajanju regulacionog plana Centralnog gradskog groblja Drežnik,Odluku o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje općinskog pravobranioca u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, Odluku o imenovanju dva člana Općinske izborne komisije Tuzla, razmotrena je Informacija o realizaciji akcionog plana prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera na području općine Tuzla i drugo.

Od vijećničkih pitanja , Sabahudin Imamović je postavio dva, od kojih jedno glasi ” kada će biti saniran put Husino – Kiseljak?”. Drugo pitanje je od strane građana MZ Ljepunice, naselje Milešići, koje glasi ” kada će biti realizovan projekat postavljanja ulične rasvjete od magistralnog puta Tuzla-Orašje do naselja Liješće u dužini od 500 metara?”. Naime, građani su prije 18 mjeseci po principu marka na marku platili 2080 KM-a, međutim taj projekat još uvijek nije realizovan.

Vijećnik Edin Haračić podnio je inicijativu za plansko zasađivanje krošnjastog drveća oko javnih parking prostora i izgrađenih sportskih i zabavnih igrališta kao i zamjenu osušenih i devastiranih drvoreda posebno u prepoznatljivim tuzlanskim šetalištima.

Obrazloženje : Na osnovu potrebe pronalaženja najpogodnijeg načina zaštite ljudi i imovine od visokih temperatura u ljetnom periodu prilikom korištenja javnih parking prostora na otvorenom, nužno je pristupiti planskoj sadnji drveća kao prirodnog načina zaštite od sunca i toplote. Na isti način neophodno je planski zasaditi odgovarajuća stabla i oko izgrađenih sportskih igrališta te na taj način doprinijeti smanjenju buke na okolne zgrade i omogućiti prvenstveno djeci i omladini iskorištavanje vremena za igru i u periodu od 11h do 17h. Za pomenutu inicijativu neophodno je planirati i odgovarajuću zaštitu mladica stabala od fizičkih oštećenja u osjetljivom period rasta. Inicijativa se odnosi i na zamjenu osušenih stabala i sadnju novih na nedostajućim mjestima u gradu. JP “Saobraćaj i komunikacije” kao i Služba za komunalne poslove, uključujući JP “Komunalac Tuzla”, trebaju biti nosioci ovog projekta i što skorije krenuti u realizaciju planske nabavke i sadnje odgovarajućih vrsta sadnica uz propise iz oblasti holtikulture, a sve u cilju stvaranja uslova za ugodniji i funkcionalniji način života i zabave u našem gradu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla