Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla

vijece6004

Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla

U Tuzli je danas održana šesta redovna sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su, između ostalog, razmatrali i usvojili godišnji izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tuzla za period 01.01.- 31.12.2012. godine te izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve za taj period.

S.Imamović: Očigledan pad prihoda po svim stavkama

” Ustanovili smo da je evidentan pad prihoda po svim stavkama, što opravdava i stav Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije Tuzla prilikom usvajanja Budžeta za 2013. godinu da je Budžet preambiciozan i nerealan jer smo ušli u jednu tešku godinu i vjerovatno nas čeka rebalans Budžeta” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla, Sabahudin Imamović.

vijece6002
Informacija o realizaciji kapitalnih projekata za 2012. godinu je površna i neprecizna

Duža rasprava na sjednici vođena je prilikom razmatranja i usvajanja Informacije o realizaciji kapitalnih projekata za 2012. godinu (putevi, vodovodna i kanalizacina mreža, toplifikacija, javna rasvjeta i projekti iz drugih oblasti), kao i Programa kapitalnih investicija Općine Tuzla za period 2013.-2017. godina te Odluke o načinu i proceduri ažuriranja Programa kapitalnih investicija.

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije je bio suzdržan u pogledu navedene Informacije, navodeći da je površna i neprecizna.
” U toku 2012. godine od strane Službe za komunalne poslove su realizirani projekti kojih nema u Programu kapitalnih investicija. Iako je navedeni dokument jasno formulisan sa određenim lokacijama gdje se projekat realizuje, iznos sredstava itd., Informacija je naprotiv neprecizna i neki projekti su objedinjeni sa prostora različitih mjesnih zajednica teritorijalno prilično udaljenih, što zbunjuje. Osim toga, ova Informacija je pokazala nesrazmjerno ulaganje u uže gradsko jezgro i prigradske mjesne zajednice i taj omjer je otprilike 9:1.” – ističe Sabahudin Imamović.

vijece6008
Općinsko vijeće Tuzla je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke komunalnim djelatnostima, zatim Regulacioni plan prostorne cjeline ” Stupine” te Odluku o njegovom provođenju. Usvojen je i izvještaj o radu javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Općina Tuzla za 2012. godinu (JKP ” Saobraćaj i komunikacije”, JP RPC Tuzla  – Inkubator ” Lipnica” d.o.o.Tuzla), te niz imovinsko-pravnih akata, a razmatrana je i Informacija o zbrinjavanju pasa lutalica na području općine Tuzla te Informacija o realizaciji Programa razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tuzla u 2012. godini.

Vijeće poslalo apel za usvajanje Budžeta TK

Usvojen je tekst apela svim političkim subjektima na nivou Tuzlanskog kantona da se iznađe rješenje za donošenje Budžeta Tuzlanskog kantona za tekuću godinu. Klub vijećnika SDA je podržao ovaj apel nakon što je prvobitni tekst dorađen, jer kako smatraju u Klubu, Općinsko vijeće ne treba da daje podršku niti jednoj od političkih opcija.

” Klub vijećnika Stranke demokratske akcije se slaže da treba donijeti Budžet na nivou Kantona, a to se može realizovati na način da Vlada TK podnese ostavku ili da skupštinska većina usvoji Budžet. Mi smo kao Klub ovaj apel podržali, ali nakon izmjene teksta jer nismo htjeli da budemo saučesnici u davanju podrške bilo kojoj od političkih opcija ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije Tuzla, Sabahudin Imamović.

TEKST APELA GLASI : ˝Kolegij Općinskog vijeća Tuzla, smatra da je usvajanje Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. do 31.12.2013. godine, prioritet i predstavlja javni interes, te nužnost radi realizacije potrebe građana i privrede Tuzlanskog kantona i poziva sve one koji su za to nadležni da hitno pronađu rješenje za usvajanje Kantonalnog Budžeta, po mogućnosti prije prvomajskih praznika. Tražimo hitno iznalaženje rješenja za usvajanje Budžeta kako ne bi nastala teška ekonomska i socijalna situacija koja bi mogla imati za posljedicu pad privrednog rasta uzrokovanog između ostalog i obustavom tokova snabdijevanja.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla