Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla

8vijece005

Zasjedalo Općinsko vijeće Tuzla

Općinsko vijeće Tuzla danas je usvojilo Preliminarni izvještaj o procjeni štete nastale od prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta od 04.05.2014. godine i Informaciju o klizištima na području općine Tuzla koja su aktivirana nakon proglašenja stanja prirodne nesreće od 04.05. 2014. godine. Preliminarni izvještaj govori da ukupna šteta iznosi 405.429.833 KM. Na ovom području od 40 mjesnih zajednica klizištima je pogođeno njih 37 i ukupan broj prijavljenih klizišta iznosi 1958. Poplave su na području Tuzle uzrokovale brojna klizišta koja su uništila 238 objekata, oštetila njih 574, a zbog svega su iz svojih kuća iseljene 792 osobe. I dalje oko 4.000 objekata ostaje ugroženo zbog procesa klizanja.


Klub SDA : Povesti više računa o građanima koji su direktno pogođeni elementarnom nepogodom

Klub vijećnika SDA smatra da se administracija nije osvrnula na pomoć građanima koji su direktno pogođeni poplavama i klizištima

– U preliminarnom Izvještaju o procjeni štete ni u jednom momentu se administracija nije osvrnula na naše sugrađane koji su direktno pogođeni ovom prirodnom nesrećom koja se desila u općini Tuzla. Šta je sa tim ljudima, koliko je porodica izmješteno, iz kojih naselja, gdje se trenutno nalaze, koji su prijedlozi mjera koje se trebaju preduzeti da bi se njihov status riješio …Ti ljudi moraju dobiti krov nad glavom prije jeseni. Imam utisak da se po tom pitanju radi vrlo malo.
Klub vijećnika SDA je već imao jednu inicijativu koja je vjerovatno tražila intervenciju zakona, ali mislimo da je to jedna realna inicijativa koja bi brzo mogla riješiti, bar u jednom dijelu, probleme naših sugrađana. To je kupovina stanova. Dakle, na jednoj strani imate ljude koji su izgubili krov nad glavom, a na drugoj strani očekujemo određena sredstva i fondove iz kojih će se finansirati izgradnja kuća i rješavanje tih problema. Na trećoj strani imamo građevinske firme koje su izgradile stambeni prostor kojeg ne mogu prodati. Mi smo podnijeli inicijativu da se te građevinske firme na temelju Zakona o javnim nabavkama odazovu Javnom pozivu s prijedlogom da prodaju stanove po nižim cijenama kako bi ti sugrađani riješili svoje stambeno pitanje. Novcem iz tih fondova bi se kupili stanovi za stambeno zbrinjavanje naših sugrađana. Na taj način bi po nižim cijenama od tržišnih riješili ovo životno pitanje, a pomogli bi i građevinskim firmama. Mislimo da je lakše na taj način riješiti problem, nego kupiti plac i izgraditi kuću, obezbijediti sve priključke itd. Nažalost SDA nije naišla na odobravanje ove inicijative od strane većine u Vijeću, načelnika i administracije. Istina da bi to zahtijevalo određene intervencije u zakonu, međutim to se traži i da bi se placevi podijelili – dakle da se zakonske odredbe prilagode ovoj novonastaloj situaciji – ističe predsjednik Kluba SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

Tekst inicijative koja je upućena na 18. redovnoj sjednici Vijeća:

1sabahudin001

Vijećnici su razmatrali i konačni izvještaj o procjeni štete nastale tokom protesta u februaru na zgradama Općine Tuzla i Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je rečeno, na Općini je načinjena šteta od 989.543,42 KM, dok je na zgradi SODA-SO šteta 1.429.760,39 KM. Na zgradi Općine su određeni radovi započeti ili već završeni, dok sanacija štete na zgradi Vlade TK nije u općinskoj nadležnosti i ne zna se kada će početi njena obnova.

Općinsko vijeće Tuzla osudilo je ratne zločine počinjene nad narodom Palestine koja se posljednjih dana dešavaju u Gazi kao i ubijanje civila u Siriji. Pozvali su Predsjedništvo BiH i druge nadležne organe i institucije BiH da pokrenu diplomatsku inicijativu organizaciji Ujedinjenih nacija s ciljem zaustavljanja nasilja i ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u Gazi. Apelovano je na organe i institucije UN-a da poduzmu sve mjere iz njihove nadležnosti kako bi se zaustavili napadi na civilno stanovništvo i uspostavio mir u Gazi. Općinsko vijeće osudilo je svaku šutnju i nečinjenje svih onih koji mogu da učine nešto za spas stanovništva u Gazi, a naročito osobe poput Milorada Dodika predsjednika RS-a koji daje otvorenu podršku ratnim zločinima u Gazi ili bilo gdje drugo.

Općinsko vijeće Tuzla je uputilo Zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH za utvrđivanje odgovornosti sudija Suda BiH koji su omogućili ratnom zločincu Novaku Đukiću bjekstvo iz BiH, te Zahtjev za izdavanje međunarodne potjernice. Oštro je osuđeno omogućavanje bjekstva osobe čija je krivica za zločin na Kapiji 25. maja 1995. godine dokazana van svake sumnje. Zatraženo je od disciplinskog tužioca da preispita okolnosti u vezi sa postupanjem sudija Suda BiH, a od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH pokretanje postupka radi provjere njihove odgovornosti za navedene štetne posljedice (zbog neodređivanja mjere pritvora nakon izricanja kazne zatvora do dolaska na izdržavanje kazne). Vijeće je od nadležnih organa zatražilo da pokrenu postupak izdavanja međunarodne potjernice protiv ratnog zločinca Novaka Đukića iz razloga što se po ocjeni OV Tuzla navedena osoba nalazi u bjekstvu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla