Zasjedalo Gradsko vijeće Tuzla, izglasana izmjena Poslovnika: Sjednice ostaju online, SDA oštro protiv; Većina u Vijeću građanima zadržala namet komunalne naknade

Zasjedalo Gradsko vijeće Tuzla, izglasana izmjena Poslovnika: Sjednice ostaju online, SDA oštro protiv; Većina u Vijeću građanima zadržala namet komunalne naknade

U Tuzli je u utorak 30. juna održana sjednica Gradskog vijeća, i ovaj put zatvorena za javnost. Klub vijećnika SDA Tuzla uputio je ponovo Inicijativu za ukidanje komunalne naknade građanima Tuzle što ni ovaj put nije usvojeno jer to nisu podržali vijećnici SDP-a, Tuzlanske alternative, samostalni vijećnici koji su članovi PDA stranke, te samostalni vijećnici Nedim  Salibegović i Nedžad Jusić. Za inicijativu za ukidanje komunalne naknade su glasali vijećnici SDA, SBB-a, te samostalni vijećnici Amela Ćehajić, Aleksandar Vujadinović (SD) i Mirel Mišković (SD). Protv su glasali samostalni vijećnici Sabahudin Imamović i Edim Kadić.

Na Vijeću je većinom glasova izglasana i izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća tako da će sjednice i dalje biti održavane elektronskim putem i zatvorene za javnost, čemu se oštro suprotstavlja opozicija na čelu sa SDA.

Mirza Tupajić uputio je Inicijativu da se svim vijećnicima dostavi pismeno Informacija o utrošku budžetskih sredstava Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, javnih ustanova i javnih preduzeća za period proglašenja pandemije izazvane korona virusom  (17.03.2020. – 01.06.2020.godine) do 5.7.2020. godine. Gradsko vijeće Tuzla jednoglasno je podržalo navedenu inicijativu.

Vijećnik Tupajić je uputio vijećničko pitanje Službi za budžet i finansije Grada Tuzla na koje je zatražio što hitniji pismeni odgovor, a ono glasi: Koliko je Grad Tuzla  od 2015. godine do 01.06.2020. godine dobio novčanih sredstava ostvarenih na osnovu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda koji se ostvari radom termoelektrana i tražim informaciju utrošku tih sredstava?

Obrazloženje:

Grad Tuzla u saradnji sa građanima treba poduzeti sve što je potrebno kako bi se zagađenje zraka u zimskom periodu svelo na minimum. Za tu namjenu u budžet našeg grada TE Tuzla uplaćuje u prosjeku oko 5.000.000 KM. Klub vijećnika SDA konstantno je upozoravao na nenamjensko trošenje tog novca, koji trebao biti utrošen za zaštitu okoliša, razvijanje i širenje vrelovodne mreže, poduzimanje mjera energetske efikasnosti i dr.ekološke namjene. Iz navedenih razloga veoma je bitno radi upoznavanja građana da Služba za budžet i finansije Grada Tuzla podnese pismenu informaciju Gradskom vijeću Tuzla o utrošku novčanih sredstava ostvarenih radom TE Tuzla, jer građani Tuzle zaslužiju da znaju gdje se troši njihov novac.

Tupajić je uputio i Inicijativu za reviziju diploma uposlenih u javnom sektoru u Gradu Tuzla.

Obrazloženje:

 Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zatražila je od svih tijela za borbu protiv korupcije u BiH, da u saradnji s nadležnim institucijama iniciraju proces revizije diploma za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim preduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad ili općina. Temeljni cilj inicijative je otkloniti bilo kakve sumnje i nedoumice u vezi sa validnosti diploma uposlenih u javnim institucijama na prostoru cijele BiH. APIK je inicijativu pokrenuo zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, općenito lošeg stanja u kojem se zemlja nalazi u pogledu korupcije te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započeo na određenim razinama vlasti u BiH.

Dakle, Grad Tuzla bi ovim činom pokazao opredijeljenost za jačanje povjerenja građana u javne institucije, ustanove i javna preduzeća. Građani Tuzle zaslužuju efikasne institucije u kojima rade kompetentni ljudi – istakao je Tupajić u obrazloženju.

Tupajić je na ovoj sjednici uputio i poslovničku intervenciju da se oda počast minutom šutnje i učenjem fatihe heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Midhatu Hujduru koji je poginuo 30. 06. 1993. godine braneći Bosnu i Hercegovinu od agresora.