Zaključci Glavnog odbora SDA

glodbrrr

Zaključci Glavnog odbora SDA

 


Danas je u Prijedoru održana tematska sjednica Glavnog odbora SDA o Popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Predsjednik Tihić se susreo sa gradonačelnikom Prijedora Mirkom Pavićem, gdje je, između ostalog, akcenat razgovora bio na poboljšanju suradnje i uvjeta života povratnika.

Također, delegacija SDA je položila cvijeće na Spomen obilježje u Kozarcu, te posjetila sjedište Udruženja logoraša Prijedor gdje su razgovarali sa predstavnicima udruženja.

Nakon iscrpne rasprave o  Popisu stanovništva 2013., Glavni odbor SDA je usvojio sljedeće zaključke:

1. GO SDA usvaja informaciju Operativnog štaba SDA o provedenim aktivnostima za Popis stanovništva 2013.godine.

2. Glavni odbor  SDA zahtijeva od svih institucija u BiH da aktivnosti na pripremi i provođenju popisa poduzimaju isključivo u skladu sa Zakonom BiH.

3.  Pozivamo sve institucije bošnjačkog naroda da se  uključe u aktivnosti oko popisa stanovništva kako bi se on obavio na što kvalitetniji način. Pozdravljamo formiranje Fondacije-popis 2013. u kojoj koordinirano djeluju bošnjačke institucije. SDA će dati puni doprinos u djelovanju ove Fondacije i pozivamo i druge političke stranke da to učine.

4. Glavni odbor SDA insistira da se Bošnjacima, kao i svim drugim, osigura neprikosnoveno pravo na izjašnjavanje o etničkom i svakom drugom identitetu i svom jeziku.

5. Pozivamo sve građane BiH da pravo i obavezu Popisa stanovništva obave u mjestima prebivališta iz 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na one sredine u kojima je zbog genocida i progona došlo do promjene etničke strukture stanovništva.

6. Pozivamo građane BiH u dijaspori da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da pravo i obavezu Popisa obave u BiH.

7. GO insistira da se usvoji šifrarnik u skladu sa statističkim principima prije Popisa stanovništva 2013 godine.

8. Činjenicu da je Vijeće ministara BiH protivno Zakonu usvojilo popisnicu umjesto Agencije za statistiku BiH  i da je u nju  uključilo i entitetsko državljanstvo, GO smatra ozbiljnom povredom dosadašnjih popisnih procedura. Traži se od Vijeća ministara da ovo ispravi a zadužuje se Predsjedništvo SDA da prati realizaciju ovog zahtjeva,te provođenje zakona i shodno tome poduzima odgovarajuće mjere.

9. GO SDA traži da se prilikom Popisa svakom građaninu koji je popisan izda kopija popisnice.

10. GO SDA je opredijeljen za ustavne reforme u BiH u skladu sa kongresnim dokumentima. Insistiramo na dosljednoj provedbi Dejtonskog sporazuma,implementaciji presuda domaćih i međunarodnih sudova i promjenama Ustava BiH na evropskom putu. U tom kontekstu SDA smatra da  preporuke ekspertne grupe za promjenu Ustava Federacije mogu poslužiti kao osnova za raspravu o ustavnim promjenama u FBiH.

sda.ba