Zaključci Glavnog odbora SDA (Sarajevo,09.07.2012.godine)

gosdajuli

Zaključci Glavnog odbora SDA (Sarajevo,09.07.2012.godine)

 


1. Glavni odbor SDA prihvata informaciju i ocjene Predsjednika SDA o aktualnoj političkoj situaciji i podržava odluke Predsjedništva Stranke usvojene između dva posljednja zasjedanja Glavnog odbora.

2. Djelujući u vlasti, kao i tamo gdje je u opoziciji, SDA će nastaviti svoju borbu za izgradnju i jačanje državnih institucija, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, istrajavajući na provođenju reformi nužnih za evroatlansko integrisanje BiH.

3. Glavni odbor najoštrije osuđuje neodgovornost i politički avanturizam predstavnika SDP-a koji su nepromišljenim, protivzakonitim i protivustavnim postupcima ugrozili pravni poredak BiH. Zbog posljedica takvih postupaka, Glavni odbor izražava zabrinutost za očuvanje ravnopravne pozicije bošnjačkog naroda.

4. Politički izlaz iz krize SDA vidi u održavanju prijevremenih izbora uz ispunjavanje zakonskih i ustavnih pretpostavki.

5. Agresivnost SDP-a koji političkim i pravnim nasiljem pokušava ukloniti SDA iz vlasti pokazuje da je osnovni cilj SDP-a i njegovih partnera rasprodaja i pljačka profitabilnih javnih preduzeća i resursa BiH. SDA će kao i do sada svim sredstvima sprječavati rasprodaju i pljačku resursa koji treba da koriste za dobrobit svih građana i generacija koje dolaze.

6. Glavni odbor ocjenjuje neprihvatljivim ustavne amandmane u provođenju presude Sejdić-Finci koje je predložila tzv.”nova parlamentarna većina” (SDP,SBB,HDZ BIH,HDZ 1990.). Taj prijedlog vodi daljoj podjeli BiH, a bošnjački narod ograničava na uzak prostor fildžan države upravo onako kako je to predviđao dogovor Milošević-Tuđman odnosno Karadžić-Boban.

7. Glavni odbor odaje priznanje svim ministrima i zamjenicima ministara iz SDA u vladama kantona, Vladi F BiH i Vijeću ministara BiH za njihov dosadašnji rad.

8. Glavni odbor zahvaljuje svim nevladinim organizacijama koje održavaju i pomažu registraciju birača za Srebrenicu. Istovremeno, GO poziva sve izbjegle i raseljene sa područja RS-a da se registriraju za glasanje u općinama iz kojih su protjerani.

sda.ba