Zaključci Glavnog odbora SDA

sda-sjednica-25032016-KS-23-400x266

Zaključci Glavnog odbora SDA

Dijeljenje


Glavni odbor SDA izražava nezadovoljstvo izrečenom presudom Haškog tribunala kojom je ratni zločinac Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora. Obzirom da je utvrđena odgovornost predvodnika najužasnijih zločina koji su se desili na ovim prostorima, očekivali smo da će Haški tribunal izreći najstrožiju kaznu.

Glavni odbor SDA izražava posebno nezadovoljstvo dijelom presude koji Karadžića oslobađa krivice za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Očekujemo da će ovu grešku ispraviti Žalbeno vijeće, kao što je to učinilo u međupresudi Radovanu Karadžiću.

Presuda Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja djelić pravde koji pruža nadu da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi. Presudom je definisan i precizno opisan obim zločina, ali sud nije smogao snage da to na pravi način kvalificira kao genocid u cijeloj BiH.

I pored opravdanog nezadovoljstva, potrebno je mirno i dostojanstveno prihvatiti i razumjeti poruke ove presude. Ona je posebno važna za srpski narod, jer predstavlja šansu da se hipoteka nesporno počinjenog užasnog zločina i genocida skine sa naroda i locira odgovorne pojedince.

Presuda Haškog tribunala treba da doprinese stabilizaciji prilika i unapređenju odnosa kako u BiH, tako i u regionu. Bosna i Hercegovina treba ići putem reformi, jačanja ekonomije, priključenja euroatlantskim integracijama, osiguranja ravnopravnosti svih građana na cijeloj njenoj teritoriji.

————–

Glavni odbor SDA ocjenjuje neprimjerenom izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića izrečenu nakon presude Radovanu Karadžiću. Takva izjava ne doprinosi razvoju i jačanju susjedske saradnje dvije države. Nema potrebe da Srbija nikoga brani u BiH, niti ima pravo da bilo kome prijeti. Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne njegov garant kako vole da kažu, najbolje će pomoći BiH ukoliko bude ispunjavala svoje dejtonske obaveze. To se prije svega odnosi na uticaj na RS da taj entitet poštuje prava svih građana na cijelom svom području, da osigura njihovu ravnopravnost u vlasti, da podržava državne institucije BiH, evropski i NATO put BiH i dr.

—————

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje terorističke napade u Ankari,Istanbulu i Briselu. Terorizam je svjetsko zlo koje nikada nije riješilo nijdan problem, nego je proizvodilo samo nove. Cijeli svijet se mora ujedinti u borbi protiv terorizma kako bi se to zlo iskorijenilo.

————–

Glavni odbor SDA insistira na rješenju koje će osigurati jedinstven Grad Mostar sa jednim gradonačelnikom,zamjenikom gradonačelnika, jednim Gradskim vijećem,jednim budžetom i jedinstvenom gradskom administracijom.

Glavni odbor SDA podržava aktivnosti na izradi Zakona o Gradu Mostaru koji je zasnovan na principima deklaracije 6.Kongresa SDA i stava Gradskog odbora SDA Mostar . Osnova za izradu ovog zakona sadržana je u dokumentu Mostarske inicijative iz 2012. godine koju je potpisalo više od 17.000 građana i 39 organizacija.

U slučaju nepostizanja dogovora i neusvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, zahtijevamo od OHR-a da donese odluku kojom bi obavezao Centralnu izbornu komisiju BiH da raspiše izbore za Grad Mostar po starom Izbornom zakonu i Statutu Grada kao u izbornom procesu 2008.godine.

————–

Glavni odbor SDA izražava zabrinutost stalnim pogoršanjem položaja Bošnjaka povratnika u entitet RS. Pozivamo vlasti u RS-u da prestane sa kršenjem elementarnih ljudskih prava povratnika.

Zahtijevamo od vlasti RS-a da se konačno ispoštuju prava povratničke djece na obrazovanje na bosanskom jeziku.

————–

Glavni odbor SDA je razmatrao informaciju o radu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH u protekloj godini. Glavni odbor Stranke je ocijenio uspješnim dosadašnji rad i ostvarene rezultate. Iskazana je puna podrška Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH za nastavak i ubrzanje započetih integracijskih i reformskih aktivnosti.

__________

Glavni odbor SDA je potvrdio opredjeljenje Stranke za očuvanje i jačanje koalicije sa SBB-om na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se nastavilo sa provođenjem planiranih reformi koje se odnose jačanje ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, postizanja boljeg životnog standarda građana i efikasnije socijalne zaštite. Proces implementacije koalicionog sporazuma sa SBB-om treba hitno završiti.

————–

Glavni odbor SDA zahtijeva od Agencije za statistiku BiH i Vijeća ministara BiH da se što prije proglase rezultati Popisa stanovništva BiH iz 2013.godine na način kako to predviđa Zakon, pravila Eurostata i preporučuje Međunarodni monitoring tim. Svi oni koji se tome suprotstavljaju pokušavaju politizirati Popis. Pozdravljamo odluku Tužilaštva BiH da se utvrdi da li u opstrukcijama objave rezultata Popisa ima elemenata krivičnog djela.