Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas nismo robovi

dan_sehida_4

Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas nismo robovi

 

Drugi dan Ramazanskog bajrama u našoj zemlji obilježava se kao Dan šehida. Članovi porodica poginulih obišli su mezarja najmilijih te odali počast stradalima. Centralno obilježavanje Dana šehida za područje općine Tuzla po prvi puta održano je na mezarju Moluhe u Tuzli.


Muslimani u BiH drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju se velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku proteklog rata. Ramiza Suljić danas je zajedno sa drugim članovima porodica poginulih boraca i predstavnicma Islamske zajednice Tuzla, obišla mezarje brata Fikreta Salihovića, koji je među prvima stao u odbranu Tuzle. Prije 19. godina život je izgubio na Gredi, a odlikovan je i značkom zlatnog ljiljana. Za njega kaže, vežu je samo lijepe uspomene. O njegovim podvizima pisalo se i u medijima.

„ Vrlo često je pisalo o njegovim vrijednostima, kako je štitio svoje borce, kako je bio neustrašiv, ali uvijek se borio da etičke i moralne vrijednosti ratnika budu na jednoj velikoj visini”, istakla je Ramiza.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

„ Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas nismo robovi. Slobodni smo u slobodnoj Bosni i Hercegovini.Oni su nam svojom krvlju natopljenoj po bosanskoj zemlji omogućili da govorimo bosanskim jezikom te da imamo budućnost”, kazao je Memsudin ef. Gobeljić, imam džemata Moluhe.

„ Ne smijemo dozvoliti da nam se ovakve žrtve, velike žrtve ponove, a ponovit će se ako mi zaboravimo na njih i ako ne budemo prenijeli našoj djeci u amanet da čuvaju sjećanje na žrtve ovih naših najboljih sinova i kćeri.”, napomenuo je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla.

Nakon obilaska mezarja u Moluhama i odavanja počasti šehidima, u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučena je hatma.

Autor:I.Arnaut – RTV Slon