Za kašnjenje budžeta je krivo Vijeće ministara BiH

vijece-ministara-bih-400x257

Za kašnjenje budžeta je krivo Vijeće ministara BiH


Predsjedništvo SDP je nanovo istupilo u javnosti sa neutemeljenim i neozbiljnim tvrdnjama. Za kašnjenje budžeta nije krivo Predsjedništvo BiH, nego je krivo Vijeće ministara BiH i ministri koje je imenovao SDP iz sljedećih razloga:

Nacrt Budžeta za 2014. godinu Predsjedništvu BiH dostavljen je sa 35 dana zakašnjenja!

Ministar odbrane BiH, imenovan od strane SDP, je podržao loš nacrt budžeta, a zatim od Predsjedništva BiH pismeno zatražio da se izvrše korekcije kako bi se osigurala neophodna sredstva za hranu vojnika, uniforme, ljekarske preglede, gorivo, reparaciju helikoptera, itd.

Ministri SDP su podržali nacrt Budžeta kojim nije predviđena ni jedna KM za implementaciju Strategije povratka, mada su tu istu Strategiju jednoglasno podržali parlamentarci SDP.

Ministri SDP su glasali za nacrt Budžeta kojim nije predviđena nabavka propisanih glasačkih kutija, nisu predviđena sredstva za organizaciju izbora u Mostaru ili sredstva za ugradnju protupožarne zaštite u zgradu Predsjedništva BiH u kojoj je smješten niz vitalno važnih državnih institucija poput Ustavnog suda i sl.

Pravi ispit (ne)ozbiljnosti SDP-a bit će usvajanje Prijedloga budžeta. S pravom sumnjamo da će SDP ponovo napraviti neprincipijelnu antibosansku koaliciju i za par mjeseci vlasti prodati strateške interese BiH. Vjerujemo da će SDP pristati na još jedan Dodikov diktat i prihvatiti negativne korekcije koje će ostaviti na cjedilu Oružane snage, Ustavni sud, Tužilaštvo, Centralnu izbornu komisiju i izbjeglice koje 18 godina nakon rata žive u kolektivnim centrima, a sredstva usmjeriti u nastavak balkanske rastrošnosti, u troškove reprezentacije, putovanja, telefoniranja, netransparentno „ugovorenih usluga”, preskupih najamnina itd.

sda.ba