Vlasti RS moraju osigurati pravo bošnjačkoj djeci u ovom entitetu da izučavaju Bosanski jezik

bosanski-jezik-slider-e1409684957424

Vlasti RS moraju osigurati pravo bošnjačkoj djeci u ovom entitetu da izučavaju Bosanski jezikStranka demokratske akcije najoštrije osuđuje ponašanje vlasti eniteta RS spram djece bošnjačkih povratnika i njihovog zagarantiranog prava da u toku obrazovnog procesa izučavaju nacionalnu grupu predmeta i bosanski jezik.

Radi se o ponovljenoj diskriminatorskoj praksi vlasti entiteta RS i pored niza upozorenja, pa i sudskih odluka.

Zaprepašteni smo šutnjom međunarodne zajednice, OHR-a i OSCE-a posebno, koji imaju obavezu da se aktivno uključe u otklanjanje diskriminacije.

SDA zahtijeva od vlasti entiteta RS i međunarodne zajednice da se hitno pristupi rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja.

Isto kao što je u đačkim knjižicama i drugim dokumentima zapisano da učenici srpske nacionalnosti izučavaju jezik onako kako ga oni nazivaju – srpski jezik, to isto pravo se mora omogućiti i bošnjačkoj djeci da izučavaju svoj jezik onako kako ga oni nazivaju i kako im je Ustavom BiH garantirano – bosanski jezik.

Odbacujemo sve tvrdnje ministra Mutabdžije da se u ovom slučaju radi o politizaciji. Ako ko politizira ovo pitanje, onda je to upravo on, jer kako drugačije objasniti činjenicu da se u dvadeset i više škola u enitetu RS u kojima do sada ovo pitanje nije bilo sporno, sada u njegovoj režiji pokušava napraviti problem.

SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske korake kako bi se diskriminatorska praksa u entitetu RS prekinula i konačno riješilo ovo pitanje.

sda.ba