Vladajuća koalicija dužna je ponuditi rješenje za implementaciju u predmetu Sejdić&Finci

1prrrr

Vladajuća koalicija dužna je ponuditi rješenje za implementaciju u predmetu Sejdić&FinciPredsjedništvo SDA izražava zabrinutost zbog daljnjeg zastoja Bosne i Hercegovine na evropskom putu, što je uzrokovano neprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić&Finci.

Iako opoziciona politička stranka, SDA je rukovodeći se interesima države i njenog evropskog puta, imala aktivno učešće u razgovorima koji su vođeni pod okriljem Evropske komisije sa ciljem implementacije presude.

Nažalost, na samom kraju procesa pojavili su se otvoreni zahtjevi HDZ BiH koji izlaze izvan okvira presude i koji predstavljaju pokušaj da se implementacija presude o ravnopravnosti svih građana usmjeri na daljnje jačanje etničkog koncepta i teritorijalne podjele u BiH.

Pozivamo vladajuću koaliciju da, u skladu sa odgovornostima koje ima, ponudi rješenja presude. SDA ostaje pri stavovima koje je do sada zastupala. Ukoliko ne bude dogovora u najskorije vrijeme, predlažemo da se nastavi procedura po amandmanima koji su još 2012. godine predati u Parlament BiH i koji su prošli komisijsku fazu.

Predsjedništvo SDA podržava stavove Gradskog odbora SDA u pogledu rješenja pitanja Mostara, a u skladu sa zakonima i Dejtonskim sporazumom.

Smatramo skandaloznom odluku državnog ministra civilnih poslova Sredoja Novića i entitetskog ministra obrazovanja Gorana Mutabdžije da blokiraju učešće BiH u programu Erasmus Plus. Ovom odlukom se mladima Bosne i Hercegovine uskraćuje obrazovanje. Podržavamo proteste koji će biti organizirani u znak protivljenja ovakvom bahatom ponašanju resornog ministra manjeg bh. entiteta i insistiranje da Vijeće ministara BiH donese odluku o pristupanju programu Erasmus Plus.

Redovna sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana 26. decembra 2013. godine u Sarajevu.

foto : Oslobođenje

sda.ba