Visoki predstavnik se sastao sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem

bakir i incko

Visoki predstavnik se sastao sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem

 

“Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju djelovati sada kako bi zaustavili trenutnu silaznu putanju zemlje”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas tokom sastanka u Sarajevu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Visoki predstavnik je prezentirao rezultate ovosedmičnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Visoki predstavnik je istaknuo očekivanja međunarodne zajednice da će politički lideri obnoviti svoje napore u cilju imenovanja novog Vijeća ministara i usvajanja globalnog fiskalnog okvira i državnog budžeta koji će omogućiti potpuno funkcioniranje državnih institucija.

Visoki predstavnik i član Predsjedništva BiH Izetbegović su također razgovarali o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu za Mostar.

Konstatirajući da su uzastopni izvještaji međunarodnih aktera istaknuli negativnu političku situaciju i njen utjecaj na ekonomiju, visoki predstavnik je podvukao da nijedan problem sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava danas nije nesavladiv. “Međutim, politički lideri se moraju suzdržati od retorike podjele, naći kompromise i preuzeti odgovornost za provođenje reformi koje su neophodne kako bi se BiH približila EU i NATO-u”, rekao je visoki predstavnik.

sda.ba