Vijećničko pitanje i inicijativa Nevresa Hurića

Vijećničko pitanje i inicijativa Nevresa Hurića

Vijećnik SDA Nevres Hurić je na sjednici Gradskog vijeća Tuzla koja je održana 10.jula 2020. godine uputio inicijativu za postavljanjem spomen obilježja u čast pripadnicima Patriotske lige   Grada Tuzle.

 

Obrazloženje:

Članovi Kluba Patriotske lige Grada Tuzle, pokrenuli su 2018.godine inicijativu za izgradnju spomen obilježja u čast pripadnika P.L. Grada Tuzle.

Služba za komunalne poslove, izgradnju  i poslove Mjesnih zajednica, potvrdila je lokaciju Željezničkog parka za spomen obilježje ali da je prema dostavljenom idejnom rješenju spomenik predimenzioniran, mišljenje Zavoda za urbanizam Grada Tuzle.

Pošto Klub Patriotske lige Grada Tuzle raspolaže s ograničenim novčanim sredstvima za izradu novoga idejnog  rješenja za spomen obilježje, potrebnih dozvola za izgradnju i građevinske radove, molimo Vas da vaša Služba, zajedno sa Zavodom za urbanizam Grada Tuzle, u što kraćem vremenskom periodu formira Komisiju za određivanje dimenzija spomen obilježja i sa preciznim uputama, kako ne bi došlo ponovno do odbijanja idejnog rješenja i prolongiranja izrade spomen obilježja za pripadnike P.L. Grada Tuzle.

Neupitna je uloga P.L. Tuzle u agresiji na BiH 1992. – 1995., ali napominjem da je devetnaest pripadnika P.L. dalo svoje živote za ovaj Grad, jedan član P.L. Tuzle odlikovan je ordenom Heroja oslobodilačkoga rata, pet dobitnika najvećeg priznanja Zlatni ljiljan i jedan pripadnik odlikovan je Zlatnom plaketom Tuzle.

Važno je napomenuti da je P.L. od strane državnih institucija svrstana u organizatore otpora u proteklome ratu, i sramota je da Grad Tuzla nema spomen obilježje pripadnicima P.L. Tuzle koji su dali svoje živote i dijelove tijela za slobodu i državu u kojoj uživamo.

Klub vijećnika SDA Tuzle zahvaljuje se Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i Zavodu za urbanizam Grada Tuzle na dosadašnjoj saradnji sa Klubom P.L. Tuzla a u cilju realizacije izgradnje spomen obilježja i nadamo se daljnjoj saradnji do konačnoga postavljanja spomen obilježja pripadnicima Patriotske lige Grada Tuzle – ističe Hurić u obrazloženju inicijative.

Vijećnik Nevres Hurić je uputio i vijećničko pitanje Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica :

Kada će se izvršiti sanacija ulice Drenovik u Mjesnoj zajednici Dokanj?

Obrazloženje:   

Ulica Drenovik u Mjesnoj zajednici Dokanj, naselje Svojtina, 2014.godine pretrpjela je znatna oštećenja uzrokovana pokretanjem klizišta.

Izvršena je privremena sanacija ulice, nasipanjem posipnoga materijala, ali su površinske vode odnijele posipni materijal i prouzrokovale velika oštećenja na pojedinim dijelovima, tako da je otežan i gotovo onemogućen saobraćaj za stanovnike naselja.